Ізраїль уперше продав за кордон систему протиракетної оборони «Праща Давида»

Читать на русском
Ізраїль уклав із Фінляндією угоду на 317 мільйонів євро щодо закупівлі ізраїльської системи протиповітряної оборони Праща Давида.
Фото: Wikipedia / IDF Spokesperson's Unit

Ізраїль уперше продав за кордон систему протиракетної оборони David’s Sling («Праща Давида»). Історичну угоду підписали з Фінляндією.

Про це повідомляє Міністерство оборони Ізраїлю в неділю, 12 листопада.

«Це одна з провідних у світі систем перехоплення сучасних загроз, включно з балістичними та крилатими ракетами, літаками та безпілотниками», – йдеться в заяві Міноборони Ізраїлю.

Угода оцінюється приблизно у 317 мільйонів євро.

Зазначається, що «Праща Давида» – одна з провідних світових систем перехоплення передових загроз, включаючи балістичні ракети, крилаті ракети, літаки та безпілотники дальністю до 300 км. Система продемонструвала високоефективні можливості в умовах війни, що триває, у різних складних сценаріях.

Систему розробили Ізраїль спільно з США за допомогою підрядника Rafael Advanced Defense System.

Як відомо, ЦАХАЛ більше семи років тому отримав на озброєння ЗРК «Праща Давида». До травня 2023 року вона використовувалася лише один раз – для збиття ракети, випущеної з Сирії.

Вдруге Пращу Давида застосували у травні 2023 року. Під час чергового загострення з Сектором Газа система ПРО збила ракету, яка була спрямована на Єрусалим. Перехоплення однієї ракети за допомогою «Пращі Давида» коштує близько мільйона доларів.

Також варто зауважити, що сили оборони Фінляндії наразі не мають висотної зенітної ракети, і мета «Пращі Давида» – заповнити цю прогалину. Це придбання вважається однією з найважливіших закупівель озброєнь Фінляндії цього року.

Влада Фінляндії оголосила про намір придбати «Пращу Давида» у квітні 2023 року — після того, як країна вступила до НАТО.

Нагадаємо, Фінляндія до кінця року надасть свій план щодо відновлення України.

Також у Фінляндії анонсували виділення нового пакету озброєнь для України.

Раніше стало відомо, що росія облаштовує військові бази поблизу кордону з Фінляндією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: