Іспанія конфіскувала викрадене з України «скіфське золото» вартістю 60 млн євро

Читать на русском
Поліція Іспанії вилучила 11 старовинних ювелірних виробів скіфського періоду, незаконно вивезених з України у 2016 році.
Фото: Yahoo

Поліція Іспанії вилучила 11 старовинних ювелірних виробів скіфського періоду, незаконно вивезених з України у 2016 році.

Про це повідомила пресслужба іспанської поліції.

«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекціїСкіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.

Золоті прикраси було конфісковано після того, як ймовірні злочинці намагалися продати їх у Мадриді. Загальна вартість виробів становить приблизно 60 мільйонів євро.

В рамках операції іспанські правоохоронці заарештували п'ятьох людей. Зазначається, що у розслідуванні брали участь представники Служби безпеки України, а також аташе внутрішніх справ Болгарії, України, Албанії, Північної Македонії та Кіпру.

Зловмисники спробували підробити документи на прикраси, щоб здавалося, що вони належать Українській православній церкві. Згідно з документами, майно було записане на православного священика, який мешкає в Мадриді.

Зазначається, що ці експонати відносяться до греко-скіфской культури VIII-IV століть до нашої ери. У 2009-2013 роках їх було виставлено в одному з київських музеїв, і в поліції Іспанії визнають, що всі прикраси належать історичній спадщині України.

Нагадаємо, що в Україну незабаром має повернутися колекція «скіфського золота», виставлена в Нідерландах.

Йдеться про музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», які знаходились у Нідерландах у той час, коли росія окупувала Крим у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: