Литва направила режиму Лукашенка ноту із закликом призупинити роботу БілАЕС

Читать на русском
Міністерство закордонних справ Литви надіслало ноту режиму диктатора Олександра Лукашенка у зв'язку із запуском ще одного енергоблоку Білоруської АЕС.
Фото: AP

Міністерство закордонних справ Литви надіслало ноту режиму диктатора Олександра Лукашенка у зв'язку із запуском ще одного енергоблоку Білоруської АЕС.

Заява була опублікована на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства.

Лукашенко зажадав від росії компенсації за порушення домовленостей щодо БілАЕС – подробиціБілорусь зажадала від росії компенсації через зміщення термінів введення в експлуатацію Білоруської АЕС. Про це заявив самопроголошений президент республіки Олександр Лукашенко.

Литва закликала Білорусь зупинити роботу станції та негайно усунути ризики для екологічної, ядерної та радіаційної безпеки.

У МЗС зазначили, що Мінськ, реалізуючи цей ядерно-енергетичний проект, продовжує ігнорувати вимоги міжнародної спільноти.

«Небезпечна АЕС в Островиці становить загрозу для Європи в цілому, і Литва закликає призупинити експлуатацію енергоблоків №1 і №2 Білоруської АЕС доти, доки не будуть вирішені всі питання, пов'язані з безпекою», – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, Білоруська АЕС знаходиться у Гродненській області, її збудували підрядники з росії. Перший блок БелАЕС було запущено восени 2020 року, а другий – улітку цього року. Будівництво станції велося за кредитні 10 млрд доларів, надані країною-окупантом.

Раніше повідомлялося, що Литва вручила ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю через погрози першого заступника голови РНБО РБ «пробити коридор» до російського Калінінграда.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: