Війна Ізраїлю та ХАМАС: як у світі зросла кількість антисемітських інцидентів

Читать на русском

Після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль та операції у відповідь у Секторі Газа по всьому світу стався сплеск антисемітизму. У багатьох країнах проходять антисемітські акції: люди спалюють прапори Ізраїлю та висловлюють підтримку Палестині, на будинках євреїв малюють зірки Давида, були також випадки осквернення єврейських цвинтарів та нападів на синагоги. Зростання антисемітських настроїв підтверджує і статистика, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Сплеск антисемітизму стався у світі після початку війни між Ізраїлем та ХАМАС. На інфографіці – статистика злочинів.
Зростання антисемітизму у світіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За останніми даними єврейських організацій, з моменту нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль у світі на 1180% зросла кількість антисемітських інцидентів: кількість переслідувань збільшилася на 660%, насильницьких інцидентів – на 330%, погроз – на 300%, осквернень єврейських об'єктів (в тому числі цвинтарів) – На 128%.

Третина зареєстрованих інцидентів сталася у США, зокрема, у Нью-Йорку, Флориді, Каліфорнії та Чикаго.

Крім того, спостерігається зростання антисемітської ненависті в Інтернеті. Більшість онлайн-антисемітизму походить від арабських та ісламських груп.

У країнах Європи також спостерігається сплеск антисемітських інцидентів, що підтвердили в Єврокомісії. «Ми спостерігаємо відродження антисемітських інцидентів і риторики в Європейському Союзі і в усьому світі: коктейлі Молотова кидають у синагогу в Німеччині, розпорошують зірки Давида на житлові будинки у Франції, оскверняють єврейський цвинтар в Австрії, єврейські магазини та синагоги зазнають нападів в Іспанії, демонстранти скандують гасла ненависті проти євреїв», – йдеться у заяві. У ЄС закликали дати відсіч цьому зростанню антисемітизму, а також зростанню антимусульманської ненависті.

Зокрема, у Франції з початку війни в Ізраїлі було скоєно понад тисячу антисемітських актів, майже 500 осіб заарештовано. Так, у Парижі та деяких інших містах на будівлі було нанесено зображення зірки Давида, а в Ліоні поранили ножем місцеву мешканку єврейського походження. Крім того, десятки єврейських шкіл у паризькому регіоні отримали електронною поштою повідомлення про загрозу вибуху.

У Німеччині за перший тиждень війни в Ізраїлі сталося понад 200 антисемітських інцидентів, зокрема, у Берліні двоє невідомих кинули коктейлі Молотова у місцеву синагогу. При цьому зростання антисемітизму у країні фіксували ще до подій на Близькому Сході.

У Великій Британії за три тижні було зафіксовано близько 900 антисемітських інцидентів — більше, ніж за шість місяців 2023-го: за даними місцевої організації Community Security Trust, це найбільший показник, зафіксований за такий короткий термін.

Серед інцидентів, які відбувалися, наприклад, у Лондоні – залякування євреїв біля синагог та трансляція німецької військової музики на вулиці, напади на єврейські магазини та ресторани.

У столиці Австрії, Відні, на початку листопада невідомі підпалили єврейський цвинтар та розмалювали його стіни свастикою.

Нагадаємо, наприкінці жовтня масштабна антисемітська акція відбулася у росії: у Махачкалі сотні людей намагалися штурмувати аеропорт і шукали там «біженців з Ізраїлю». Місцева та центральна влада заявили, що заворушення спровокували «ззовні».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, чию сторону у конфлікті між Ізраїлем та ХАМАС офіційно прийняли країни світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: