Росія веде переговори про військову базу в Лівії – Bloomberg

Читать на русском
Росія планує створити військово-морську базу і тим самим розширити свою військову присутність у східній Лівії.
Фото: gearguide.ru

Росія має намір побудувати військово-морську базу в східній частині Лівії, що допоможе їй створити плацдарм на південному кордоні Європи та стежити за всім Євросоюзом.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, росія та командувач східних військ Лівії Халіф Хафтар обговорюють угоду з питань оборони. Переговори розпочалися у вересні цього року, коли Хафтар відвідав Москву.

Джерела агенції зазначають, що рф може отримати право постійної стоянки для своїх військових кораблів в одному з лівійських портів, – ймовірно, у Тобруку, що розташований всього в декількох сотнях кілометрів через Середземне море від Греції та Італії. Також росія може отримати у своє користування кілька авіабаз, на яких зараз розміщено бойовиків ПВК «Вагнера».

«Посилення російської активності в Лівії є новим викликом для США та їхніх європейських союзників, які вже втягнуті в протистояння з Кремлем через його вторгнення в Україну і потенційну роль країни в будь-якому ширшому близькосхідному конфлікті, що випливає з війни між Ізраїлем і ХАМАСом», – говориться у матеріалі.

Тому, як заявив колишній спеціальний посланник США в Лівії Джонатан Вінер, адміністрація США сприймає цю загрозу «дуже серйозно».

«Утримання росії від Середземного моря було ключовою стратегічною метою – якщо росія отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом», – каже він.

Нині росія має лише одну морську базу в сирійському Тартусі.

Нагадаємо, у липні африканські лідери, які приїхали до Санкт-Петербурга на саміт «росія – Африка», закликали володимира путіна припинити війну в Україні та відновити угоду про експорт українського зерна, з якої Москва вийшла.

Також повідомлялося, що частина бойовиків ПВК «Вагнер» з-поміж тих, хто виїхав з Білорусі у напрямку країн Африки, допомагала підрозділам ХАМАС готуватися до нападу на Ізраїль.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: