У НАТО схиляються до продовження повноважень Столтенберга, оскільки не можуть обрати наступника – FT

Читать на русском
У НАТО не можуть домовитися про наступника генсека Єнса Столтенберга і тому всерйоз розглядають варіант знову продовжити його повноваження.
NTB/picture alliance

Лідери НАТО схиляються до того, щоб продовжити термін повноважень Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря на фоні труднощів із вибором його наступника.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Кулеба прокоментував можливість введення військ НАТО в УкраїнуУкраїна не просить якісь країни вводити війська на свою територію, сказав Кулеба. Україні потрібна зброя.

Столтенберг очолює НАТО з жовтня 2014 року. У березні минулого року його повноваження продовжили до 30 вересня 2023-го. Публічно він заявив, що більше не має наміру домагатися продовження свого мандата, але «категорично цього не виключив».

«В інтересах наступності це має сенс. Він зробив би це. Він людина обов'язку», – сказав високопоставлений західний дипломат, який обговорював зі Столтенбергом варіант збереження посади.

Дебати щодо наступника Столтенберга відбуваються під час складного випробування для Альянсу: росія веде війну проти України, виявляє підвищену войовничість щодо Заходу, а в НАТО існують внутрішні розбіжності щодо майбутніх відносин з Україною.

Цей складний фон і труднощі з пошуком кандидата на пост генерального секретаря, який задовольнив би всіх членів Альянсу, означає, що прохання до Столтенберга продовжити його мандат вчетверте стало б короткостроковим компромісом.

«Столтенберг був чудовим генеральним секретарем, і я не бачу сенсу розгойдувати човен прямо зараз», – сказав міністр закордонних справ однієї з країн НАТО.

Серед кандидатів на пост генсека НАТО називали прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен та міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, але вони досі не отримали одностайної підтримки. Багато столиць висловилися на підтримку вибору першої жінки-генсека Альянсу, інші – наполягають на кандидатурі зі Східної Європи.

Більшість країн, у тому числі США, вважають, що генсеком має стати колишній чи чинний президент чи прем'єр.

При цьому Столтенберг, як кажуть джерела, близькі до нього, все «більше дратується через те, що у нього немає чіткого уявлення про його майбутнє».

Нагадаємо, раніше ЗМІ вже писали, що в НАТО хочуть продовжити термін повноважень Єнса Столтенберга до квітня 2024 року.

Він сам у травні заявив про намір піти з посади голови Північноатлантичного альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: