Атака на село Гроза: в ООН підтвердили, що всі загиблі були цивільними

Читать на русском
ООН представила звіт щодо атаки росії на село Гроза і заявила, що всі жертви були цивільними особами – військових цілей там не було.
Reuters

Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило, що всі 59 загиблих внаслідок атаки росії на село Гроза були цивільними особами. На поминальному обіді в кафе не було військових чи інших законних цілей росіян.

Такі висновки наведено у доповіді «Напад на поминальний обід у селі Гроза 5 жовтня 2023 року», підготовленій УВКПЛ ООН.

Наймасштабніші за кількістю жертв теракти рф за час вторгненняПоки ООН не може знайти доказів геноциду в Україні, росіяни щодня скоюють криваві злочини. Наймасштабніші теракти – на інфографіці.

5 жовтня окупанти завдали ракетного удару по кафе-магазину в селі Гроза, де в цей момент проходили поминки. Росія прямо не визнала відповідальності за напад, але в Кремлі заявили, що їхня армія «працює по скупченнях військових та армійського керівництва». На засіданні Ради безпеки ООН постійний представник рф Василь Небензя сказав, що в Грозі «загинули націоналісти та неонацисти, які прийшли на похорон високопоставленого українського націоналіста».

Але на підставі зібраної інформації в ООН заявили, що на поминальному обіді в кафе не було військовослужбовців чи будь-якої іншої законної військової цілі – усі 59 загиблих були цивільними особами, які не брали участі у військових діях.

«УВКПЛ також має достатні підстави вважати, що поминальний обід був навмисною ціллю нападу збройних сил російської федерації із застосуванням високоточної зброї, ймовірно, ракет «Іскандер»… Збройні сили рф або не зробили все можливе, щоб переконатися, що ціль нападу є військовою, або навмисно напали на цивільних осіб та цивільні об'єкти», – йдеться у звіті.

В ООН рекомендували росії визнати відповідальність за жертви серед цивільних осіб, провести розслідування для притягнення винних до відповідальності та запобігти здійсненню аналогічних атак, виплатити постраждалим репарації.

Нагадаємо, 11 жовтня стало відомо, що Служба безпеки України знайшла навідників російської ракети на село Гроза.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: