НАБУ і САП повідомили про чергову підозру екснардепу Микитасю

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вчергове повідомили про підозру колишньому члену парламенту, власнику будівної компанії.
фото: "Коментарі"

НАБУ та САП повідомили про нову підозру колишньому народному депутату Максиму Микитасю. Йому закидають заволодіння понад 307 млн грн Міністерства оборони на будівництві арсеналів для зберігання ракет та боєприпасів Збройних сил України.

Про це повідомляють прес-служби органів.

У НАБУ і САП не вказують прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про екснардепа Микитася та його компанії ТОВ «БК «Укрбудмонтаж», ТОВ «Північно-український будівельний альянс». Компанія «Укрбудмонтаж» мала побудувати арсенал у Калинівці Вінницької області, а фірма «Північно-український будівельний альянс» – в Цвітосі Хмельницької області та Богданівці Кіровоградської області.

Разом із Микитасем підозри отримав його помічник Сергій Якусевич, ексдиректор ТОВ «Укрбудмонтаж» Микола Єманов і експерший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Колесник (обіймав посаду в 2016-2019 роках).

«25 жовтня 2023 року за погодження прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні понад 307 млн грн коштів Міністерства оборони України народному депутату України VIIІ скликання, його помічнику, а також директору підконтрольної компанії, трьом колишнім та чинним військовослужбовцям старшого та вищого офіцерського складу. Дії осіб кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України», – інформує САП.

У НАБУ розповіли, що, за версією слідства, у 2018 році Мініоборони уклало з підконтрольними Микитасю компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів ЗСУ на загальну суму орієнтовно 3 млрд грн. Частиною цих коштів екснардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт. З метою реалізації злочинного наміру Микитасю та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ забезпечили ухвалення змін до постанов Кабінету міністрів, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

У результаті протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 307 млн грн. Втім, будівництво об'єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній.

Заволодіння 307 млн грн Міноборони при будівництві складівNABU

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду справу Микитася про квартири нацгвардійців. Також ВАКС продовжив обов'язки екснардепа в іншій справі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: