Спроба підкупу мера Дніпра: Микитасю повідомили про підозру

Читать на русском
Колишньому нардепу, забудовнику Максиму Микитасю повідомили про підозру  у пропозиції надання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

Колишньому нардепу, забудовнику Максиму Микитасю повідомили про підозру в пропозиції надання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (22 млн євро за можливість будувати метро в місті Дніпро).

Про це повідомляють пресслужби НАБУ і САП.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру у пропозиції надання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі народному депутату України VIII скликання. Його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України», - повідомили в САП.

Найбільші хабарі: хто брав, за що давали та чим закінчилися кримінальні справиНе тільки Холодницькому та Ситнику пропонували мільйонні хабарі. За які вигоди високопосадовців намагались випробовувати великими грошима? Хто взяв, а хто не спокусився?

Встановлено, що у жовтні 2022 року колишній народний обранець висловив пропозицію щодо надання 22 млн євро неправомірної вигоди міському голові міста Дніпра за вчинення ним дій, направлених на сприяння укладення Європейським банком реконструкції і розвитку з підконтрольною колишньому народному депутату України групою підприємств контракту на будівництво метрополітену в місті Дніпро поза конкурсною процедурою.

18 жовтня 2022 року Микитася затримано. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

«Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні. Розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра (Бориса Філатова - ред.). Екснардеп є також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії. Справа наразі слухається у суді», - додали в НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. За версією слідства, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим, генеральним директором компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою, його заступником Сергієм Якусевичем, приватним оцінювачем Алісою Гринчук та колишнім заступником президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеславом Мармишем, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей. У листопаді 2021 року справу передали до суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: