Глава Європарламенту пропонує надати депутатам з України статус спостерігачів

Читать на русском
Роберта Мецола пропонує, щоб до вступу в ЄС депутати з України та Молдови були представлені у Європарламенті як спостерігачі.
Фото: EP

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола запропонувала, щоб українські та молдавські законодавці могли приєднатися до асамблеї в якості членів-спостерігачів, поки країни очікують на вступ до ЄС.

Вона сказала про це в інтерв'ю Politico.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

«Якщо країна дивиться на Європу з політичного погляду, то Європа має широко відчинити свої двері», – сказала вона.

За словами політикині, країнам, які перебувають «на порозі» приєднання до Євросоюзу, може бути запропонована ціла низка переваг, починаючи від привілеїв єдиного ринку і до участі у молодіжній програмі Erasmus.

«Ми можемо піти навіть далі, маючи членів-спостерігачів у цьому парламенті», – вважає Мецола.

Вона наголосила, що це питання їй потрібно проговорити з політичними групами парламенту та розглянути можливість зробити аналогічну пропозицію шести західнобалканським країнам-кандидатам.

Депутати-спостерігачі в Європарламенті від України та Молдови не матимуть права голосу і висуватимуться, а не обиратимуться.

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній раді Давид Арахамія прокоментував виданню цю ідею. «Ми насправді дуже цінуємо цю ідею», – сказав він, додавши, що принаймні 30 політиків у парламенті хотіли б скористатися такою можливістю.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада оприлюднить оцінку прогресу, досягнутого Україною на шляху до Євросоюзу.

Про старт переговорів щодо членства з Україною можуть оголосити у грудні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: