Українські морпіхи просунулися на окупованому березі Дніпра – ISW

Читать на русском
Підрозділи двох бригад морської піхоти України, ймовірно, 17-18 жовтня перетнули річку Дніпро та висадилися на лівий берег Херсонської області.
Фото: Генштаб ЗСУ

17-18 жовтня підрозділи двох українських бригад морської піхоти, ймовірно, ротного складу, здійснили наступ через річку Дніпро на лівий берег Херсонської області.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що на геолокованих кадрах від 18 жовтня видно, що ЗСУ просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від Херсону та 3 км від річки Дніпро) та до Пойми (11 км на схід від Херсону та 4 км від річки Дніпро).

Російські джерела стверджують, що дві українські «штурмові групи» висадилися на східному березі Дніпра та прорвали російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки. Також повідомляється, що станом на 18 жовтня війська рф контролюють лише південну частину Піщанівки.

В огляді вказують на те, що російська сторона стурбована триваючою українською активністю на східному березі Херсонщини. Ця активність розглядається як частина потенційної більш масштабної української операції.

Експерти вважають, що занепокоєння військового керівництва росіян зумовлене зпроможністю військ відбити потенційну наступальну операцію ЗСУ через Дніпро. Це пов'язано зі станом російського угрупування військ на лівому березі.

«Командування рф останніми місяцями залучило відносно більшу кількість елітних підрозділів з херсонського напряму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області», – зазначили аналітики ISW.

Нагадаємо, президент росії володимир путін наказав міністру оборони Шойгу зупинити контрнаступ ЗСУ до жовтня.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що просування Збройних сил України продовжується, «хоч і не так швидко, як очікувалося і хотілося».

18 жовтня стало відомо, що втрати російської армії перевищили 290 тисяч військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: