Скільки депортованих росією дітей вдається щомісяця повертати додому

Читать на русском

Росія депортувала з окупованих територій України понад 19,5 тисяч дітей. Мова про дітей, чиї дані – імена, обставини вивезення – вдалося встановити, тому ця цифра не цілком відображає реальний масштаб депортації. Насправді кількість таких дітей може становити щонайменше 200 тисяч. За цей воєнний злочин було видано міжнародний ордер на арешт володимира путіна, це ж може загрожувати й Олександру Лукашенку, який допомагає вивозити дітей на «оздоровлення». Поки що в Україну вдалося повернути лише близько 400 викрадених дітей, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Україні поки що вдалося повернути додому лише близько 400 депортованих росією дітей. Докладніше – на інфографіці.
Повернення депортованих дітейСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За перші місяці повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути додому 47 викрадених дітей, у серпні 2022-го – 6. Зокрема, у серпні повернули жінку з трьома дітьми, яка, рятуючись від обстрілів, виїхала з Харківщини через Бєлгород, але потім була вивезена до західного Сибіру.

Торік у вересні додому повернули двох українських дітей, у жовтні – 41, у листопаді – 23, у грудні – 6.

У жовтні повернулися одразу 37 дітей, яких примусово вивезли з Харківської області до російського міста Кабардинка. При цьому всі діти мають батьків або законних опікунів.

У січні стало відомо про повернення лише однієї дитини. Рекордну за час повномасштабної війни кількість депортованих дітей повернули у лютому – 181. Серед них були 16 підлітків із Херсона, яких росіяни вивезли до таборів на «відпочинок» та не віддавали батькам. Дітей вивезли до російських міст та окупованого Криму.

У березні в Україні повернулося 20 депортованих дітей. Зокрема, 15 дітей із мамами та законними представниками, яких окупанти везли з Харківської та Херсонської областей.

У квітні стало відомо про повернення 37 дітей в Україну. В результаті однієї з місій повернули 31 дитину з окупованих територій: як розповідав дитячий омбудсмен, для цього матерям довелося поїхати до росії, пройти багатогодинні допити у спецслужб та знятися у пропагандистському репортажі з російською уповноваженою Марією Бєловою-Львовою.

У травні Україна повернула 7 депортованих дітей, у червні – двох, у липні – 13. Серед тих, кого повернули, була донька захисників маріупольської Азовсталі та діти бойової медикині, яка також побувала у полоні.

У серпні та вересні не було інформації про повернутих з депортації дітей. У жовтні таких було п'ять. Зокрема, 16 жовтня керівник ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що додому повернули трьох хлопчиків 3, 6 та 9 років, а також 17-річну дівчину. За інформацією ЗМІ, це стало можливо за посередництва Катару.

Нагадаємо, у липні Комітет із закордонних справ Європарламенту закликав суд Гааги видати ордер на арешт Олександра Лукашенка через причетність Білорусі до депортації дітей з України. Що відомо про роль Білорусі – на інфографіці «Слово і діло».

Пізніше Лукашенко заявив, що Білорусь і надалі вивозитиме українських дітей нібито на оздоровлення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: