Названо найбільш поширені схеми шахрайства, від яких постраждали українці під час війни

Читать на русском
У Нацбанку назвали найпопулярніші схеми шахраїв, де люди втратили свої гроші під час війни.
Колаж 24 каналу

З початку повномасштабного вторгнення росії жертвами шахраїв стали 11% українців. Кожна четверта жертва втратила суму в понад 5 тисяч гривень.

Такі дані опитування, яке Нацбанк провів разом із компанією Опендатабот.

Рівень злочинності в Україні знизився, але виникла інша проблема – глава МВСВ Україні за час повномасштабного вторгнення рф рівень злочинності знизився приблизно на 15 відсотків.

На сайті НБУ сказано, що опитування пройшло серед понад 112,9 тисячі користувачів. Злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогоднішній день і обманювали людей, прикидаючись банками або обіцяючи фінансову допомогу від держави, міжнародних та благодійних організацій.

Більшість шахрайських випадків сталася при купівлі чи продажу товарів в інтернеті – 52,7%. Друге за популярністю місце займає таке шахрайство як фішингові посилання - 18,6%. Далі у списку найбільш поширених шахрайських схем - зламування акаунтів у соцмережах (12%) та виманювання інформації по телефону (10,2%).

З'ясувалося, що найчастіше шахраї обманюють молодь у віці 18 – 24 років (14% опитаних) та старше 65 років (11,5%).

Близько третини жертв шахраїв втратили близько 500 гривень, ще чверть опитаних втратили понад 5 000 гривень.

Нагадаємо, у Києві затримали шахрая, який виманював гроші у родичів зниклих бійців ЗСУ. Також повідомлялося, яку приманку найчастіше використовують шахраї в українському сегменті інтернету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: