Стало відомо, яку приманку найчастіше використовують шахраї в українському сегменті інтернету

Читать на русском
В Україні побільшало фейкових додатків, які пропонують залишки палива за низькими цінами та отримання грошової допомоги від держави та міжнародних організацій.

Великою загрозою для українських інтернет-користувачів залишається фішинг. Так, за 2022 рік в Україні заблокували майже 600 шахрайських сайтів. Це в 2,5 рази більше, ніж у 2021 році.

Про це повідомляє Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем (ЄМА).

Так, у 2022 році ЄМА разом з чеським підрозділом компанії ThreatMark (США) заблокували в українському інтернет-сегменті на рівні реєстраторів 568 активних фішингових та шахрайських сайтів. Порівняно з 215 заблокованими доменами у 2021 році, це в 2,5 рази більше.

«Найчастіше як приманку шахраї використовують грошові виплати від держави, міжнародних організацій, відомих українських компаній і банків. Зростання кількості фішингових сайтів пов'язане зі зростанням поширення схеми виманювання у банківських клієнтів облікових записів в онлайн-банкінгу, після чого з їхніх карткових рахунків знімаються гроші і на їхнє ім'я оформляються онлайн-кредити», – йдеться в дайджесті асоціації.

Зазначається, що у 2022 році зросла кількість виявлених фейкових додатків у Google Play та App Store. Більшість з них пропонують продаж залишків палива за низькими цінами та отримання грошової допомоги від держави і міжнародних організацій.

Також побільшало фейкових банківських чат-ботів у Telegram – вони виманюють у користувачів реквізити карток та облікові записи онлайн-банкінгу.

«Фішинг залишається наймасовішою загрозою для українських користувачів інтернету, і його масштаби неухильно зростають. Саме фішингові сайти становлять 88% заблокованих ресурсів кібермародерів. Інші 12% припадають на шахрайські інтернет-магазини, шахрайські схеми заробітку, шахрайство з «інвестиціями» та наданням послуг внаслідок яких у громадян виманюються гроші», – констатує ЄМА.

Нагадаємо, українців попередили про нову шахрайську схему в соцмережах.

Також повідомлялося, що в Україні активізувалися онлайн-шахраї, які пропонують фейкові соцвиплати.

Раніше стало відомо, що Україна отримає 60 мільйонів доларів США на посилення кібербезпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: