Харківські угоди: справу проти Януковича та Азарова передано до суду

Читать на русском
Віктора Януковича та Миколу Азарова судитимуть за підписання Харківських угод. Їх звинувачують у держзраді.
Фото: РІА Новини

До суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо колишніх президента України Віктора Януковича та глави уряду Миколи Азарова. Їх звинувачують у державній зраді – йдеться про підписання Харківських угод у 2010 році.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Харківські угоди: в чому суть документа і як за нього голосували в Раді VI скликанняХарківські угоди від 2010 року вивчають правоохоронці. Нагадуємо, в чому їх суть і хто голосував в парламенті.

У ході розслідування встановлено, що експрезидент з порушенням вимог Конституції та закону «Про міжнародні договори України» 21 квітня 2010 року підписав у Харкові угоду, якою на 25 років було продовжено термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму. Колишній прем'єр того ж дня підписав розпорядження про схвалення Кабміном угоди.

«Колишні керівники держави штучно створили передумови для збільшення чисельності військ рф на території України, їхнього переоснащення та модернізації і надалі – вторгнення збройних сил російської федерації та окупації ними АР Крим та м. Севастополя… У зв'язку з приховуванням обвинувачених на території держави-агресора, досудове розслідування здійснювалося ДБР за спеціальною процедурою (in absentia)», – заявили у прокуратурі.

Нагадаємо, розслідування проти Януковича та Азарова у цій справі було завершено у грудні 2022-го. Цього тижня їх повісткою викликали до Офісу генпрокурора.

Раніше підозри через підписання Харківських угод отримали колишній міністр оборони Михайло Єжель, колишній міністр юстиції Олександр Лавринович та колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: