Розстріли на Майдані: завершено досудове розслідування щодо «банди Януковича»

Читать на русском
ГБР завершило досудове розслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та його оточення у справі про розстріл активістів на Майдані у Києві.
Фото Yannis Behrakis / Reuters.

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та його оточення у справі про розстріл активістів на Майдані у лютому 2014 року.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора у середу, 17 листопада.

Справи Майдану: про підозру повідомили 9 ексчиновникам часів ЯнуковичаДБР повідомило про підозру дев'яти колишніх чиновників – учасників злочинної групи під керівництвом Януковича. Слідство довело їхню причетність до загибелі близько 80 активістів Майдану.

Як уточнили у відомстві, оскільки колишні чиновники часів Януковича з 2014 року ховаються за межами України, досудове розслідування пройшло за заочною процедурою. Стороні захисту вже надали доступ до матеріалів. Після ознайомлення обвинувальний акт направлять до суду.

За даними розслідування, Янукович, екс-глава СБУ Олександр Якименко, екс-міністр внутрішніх справ Олександр Захарченко, колишній керівник ГУ МВС України в Києві Валерій Мазан та його заступники, колишній командувач внутрішніми військами МВС Станіслав Шуляк, екс-міністр оборони Павло Лебедєв та командир київського полку міліції особливого призначення Беркут із перевищенням влади організували силове придушення протестних акцій.

Зокрема, їм інкримінують застосування працівниками правоохоронних органів та військовослужбовцями фізичного насильства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

Також повідомляється, що члени злочинної групи Януковича у першій половині дня 18 лютого 2014 року організували силовий розгін маршу на Верховну раду, у другій половині дня – штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого – розстріл мітингувальників «чорної роти». Беркута та озброєння «титушок».

Як заявили в ОДП, такі дії спричинили загибель 67 активістів. Всього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Фігурантам інкримінується організація з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання акціям протесту, перевищення службових повноважень, умисних убивств, а також організації теракту.

Нагадаємо, раніше ДБР повідомило про нову підозру Януковичу, а також головного охоронця колишнього президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: