Греція готова надати свої порти для експорту української пшениці

Читать на русском
Альтернативний маршрут для транзиту зерна проходитиме через порти Салоніки та Олександруполіс.
ports.ua

Греція готова допомогти Україні та надати альтернативний маршрут для транзиту зерна через свої північні порти Салоніки та Олександруполіс.

Про це пише видання Kathimerini.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

Як повідомляється, цю пропозицію озвучив міністр закордонних справ Йоргос Герапетрітіс на неофіційній зустрічі глав МЗС країн ЄС у Києві 2 жовтня. Він відображає план, який уряд Греції вже обговорив зі своїми партнерами щодо ЄС та країнами, які не входять до блоку.

Герапетрітіс повідомив своїм колегам з ЄС, що Греція готова зробити свій внесок у вирішення проблеми після виходу росії із зернової угоди.

Розроблений план передбачає транспортування продукції залізницею через Румунію та Болгарію до Салоніки та Олександруполі. Зазначається, що торгові судна, що належать Греції, відіграватимуть дуже важливу роль у транспортуванні зерна, як вони це робили під час експорту через Чорне море.

І хоча два грецькі порти можуть приймати судна, необхідні для перевезення зерна, пропускну спроможність залізничної мережі північної Греції обмежено, додали у виданні.

Нагадаємо, 10 серпня Україна відкрила тимчасові коридори для торговельних суден у Чорному морі. Це сталося після того, як у липні росія вийшла із зернової угоди. У вересні із чорноморських портів цими коридорами вдалося вивезти 50 тисяч тонн продукції (не лише зерна).

У вересні Україна почала експортувати зерно через порти Хорватії. Також повідомлялося, що Литва погодила коридор для транзиту українського зерна до портів Балтії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: