ВАКС не продовжив розслідування справи Жеваго про хабар Князєву

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання детектива НАБУ про продовження строку досудового розслідування.

Вищий антикорупційний суд не продовжив розслідування справи за підозрою Костянтина Жеваго в наданні 2,7 млрд доларів неправомірної вигоди судді Верховного суду Всеволоду Князєву.

Таке рішення 25 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ виділили матеріали стосовно Жеваго в окреме провадження. Розслідування у справі завершується 16 жовтня. Але детектив просив його продовжити до 12 січня 2024 року. Наразі слідство у справі зупинене у зв'язку з розшуком Жеваго.

Захист заперечував проти задоволення клопотання, оскільки у справі вже продовжували строк до 5 місяців, а саме до 16 жовтня.

«У задоволенні клопотання старшого детектива НАБУ, погодженого керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком про продовження строку досудового розслідування відмовити», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП підозрюють колишнього голову, суддю Верховного суду Всеволода Князєва в одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. За версією слідства, ці кошти він отримав через посередника-адвоката Олега Горецького. Саму ж неправомірну вигоду надав український олігарх Костянтин Жеваго за ухвалення Верховним судом рішення на його користь щодо купівлі ним 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року Жеваго вступив у змову з адвокатом Горецьким, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: