ВАКС залишив призупиненою справу Жеваго про хабар судді Князєву

Читать на русском
В антикорупційному суді відмовили у задоволенні скарги сторони захисту на постанову детектива НАБУ про зупинку слідства.
Костянтин Жевагофото: LIGA.net

Вищий антикорупційний суд залишив зупиненим розслідування справи за підозрою олігарха Костянтина Жеваго в наданні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди судді Верховного суду Всеволоду Князєву.

Таке рішення 20 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ і САП повідомили Жеваго про підозру в наданні неправомірної вигоди Князєву. Пізніше матеріали стосовно олігарха виділили в окреме провадження. Його оголосили в розшук, а слідство зупинили. Сторона захисту подала скарги на обидва рішення.

«Провадження за скаргою захисника підозрюваного (Костянтина Жеваго – ред.) на постанову старшого детектива НАБУ від 6 вересня 2023 року про оголошення (Жеваго) у розшук у кримінальному провадженні закрити. У задоволенні скарги захисника підозрюваного на постанову старшого детектива НАБУ від 6 вересня 2023 року про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні відмовити», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП підозрюють колишнього голову, суддю Верховного суду Всеволода Князєва в одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. За версією слідства, ці кошти він отримав через посередника-адвоката Олега Горецького. Саму ж неправомірну вигоду надав український олігарх Костянтин Жеваго за ухвалення Верховним судом рішення на його користь щодо купівлі ним 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року Жеваго вступив у змову з адвокатом Горецьким, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: