Допомога ЄС Україні за час великої війни перевищила 80 млрд євро

Читать на русском
Євросоюз з початку повномасштабного вторгнення росії надав Україні допомогу на 81 мільярд євро.
фото Єврокомісія/Facebook

Євросоюз з початку повномасштабного вторгнення рф надав Україні різну допомогу на 81 мільярд євро.

Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у хорватському Спліті, пише Укрінформ у п'ятницю, 29 вересня.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

За її словами, війна росії проти України довела велику необхідність для Європи адаптуватися до більш небезпечного і швидко мінливого геостратегічного і геополітичного середовища.

«Ми нарощуємо зусилля у напрямку (до облаштування) оборонного союзу та зміцнюємо зв'язки з глобальними партнерами, яким довіряємо, а також із союзниками по НАТО. Водночас наша фінансова підтримка, а також військова та гуманітарна допомога для України становить уже 81 млрд євро», – сказала фон дер Ляйєн.

Вона нагадала про спроби Кремля застосувати проти Євросоюзу енергетичний шантаж та паралізувати його енергосистему. Але завдяки жорсткій відповіді ЄС майже позбавився енергетичної залежності від російських енергоносіїв.

Нагадаємо, у вересні Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги ЄС у 1,5 млрд євро. Загалом у 2023 році ЄС уже виділив Україні 13,5 млрд євро. Також Київ днями отримав чергову допомогу від Світового банку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: