Річниця трагедії Бабиного Яру: президент вшанував пам'ять жертв, а МЗС оприлюднило заяву

Читать на русском
В Україні 29-30 вересня вшановують пам'ять десятків тисяч жертв Бабиного Яру. Сьогодні меморіальний комплекс відвідав президент.
president.gov.ua

Сьогодні 82-ті роковини трагедії Бабиного Яру. Президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять загиблих на території Національного історико-меморіального заповідника.

Про це повідомила пресслужба ОПУ 29 вересня.

Трагедія Бабиного Яру: українцям відкрили доступ до архівівУ річницю трагедії Бабиного Яру СБУ відкрила архів зі спогадами очевидців для публічного доступу.

«Глава держави встановив лампадку до пам’ятного знака «Менора» на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». У вшануванні пам’яті розстріляних євреїв та інших жертв нацистів також узяли участь: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Праведник народів світу Василь Назаренко, родичі й нащадки жертв Бабиного Яру, Праведників, колишні в’язні гетто й нацистських концтаборів, рабини», – сказано в повідомленні.

Як повідомляється, представники іудейських релігійних організацій прочитали поминальну молитву. Також було встановлено кошики квітів до пам'ятника.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило коментар до 82-х роковин трагедії Бабиного Яру.

«Вшановуючи пам’ять жертв Бабиного Яру, ми закликаємо світ не допустити повторення таких катастроф. Через понад 80 років з часів трагедії Бабиного Яру ми знову є свідками руйнівних наслідків поширення тоталітарної ідеології, систематичного порушення загальновизнаних принципів та норм міжнародного права. Звірства тоді та зараз вчинялися різними режимами та злочинцями, але в їхній основі — однакова ненависть до всього людського», – йдеться у заяві.

У МЗС додали, що пам'ять про Бабин Яр і гасло «Ніколи знову» є моральною основою гуманізму та протистояння будь-яким формам агресивно-шовіністичних ідеологій, зокрема російській агресії проти України.

Нагадаємо, Бабин Яр у Києві у березні 2022 року потрапив під ракетну атаку росіян. Раніше українцям відкрили доступ до архівів трагедії Бабиного Яру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: