«Право на владу»: чому важлива пам'ять про трагедію Бабиного Яру та чи є в Україні проблема антисемітизму

Читать на русском
В ефірі суспільно-політичному проєкті Право на владу з Наталею Мосейчук сьогодні йтиме мова про трагедію в Бабиному Яру.

Вчора, 6 жовтня, в Україні вшановували 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру. За часів німецької окупації в цьому урочищі розстріляли близько 100 тисяч осіб, з яких понад дві третини були євреями. Чому пам'ять про це важлива? Для чого трагедію приховували ще багато років після падіння Рейху? Про це йтиме мова сьогодні у суспільно-політичному проєкті «Право на владу» з Наталею Мосейчук о 21.45.

Крім того, гості студії говоритимуть про те, чи є в Україні проблема антисемітизму, про біль втрат та лиш частково вивчені історичні уроки.

Через що досі точаться дискусії довкола меморіалу в Бабиному Яру? Чи справді на місці масових розстрілів нині будують багатоповерхівки?

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв побудувати меморіал в Бабиному ЯруСказано 19 січня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

У розмові візьмуть участь: голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, член Наглядової ради меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», дисидент (Ізраїль) Натан Щаранський, співробітник музею «Яд Вашем» (Ізраїль) Арон Шнеєр, режисер фільму «Бабин Яр. Контекст» Сергій Лозниця, головний рабин України Моше Раувен Асман, доктор історичних наук, професор Харківського університету ім.В.Каразіна Гелінада Грінченко, історик, заступник голови Академічної ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (Німеччина) Андрій Уманський, директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету Олег Турій, журналіст Дмитро Гордон, історик, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Ігор Щупак, журналіст Михайло Френкель, бізнесмен Михайло Бродський, донька і внучка Праведників Світу Олена Слободяник, ув'язнена Іллінецького гетто, письменниця (Ізраїль) Лідія Корнєєва, директор Українського єврейського комітету Едуард Долінський.

Традиційно в режимі онлайн «Слово і діло» допомагатиме команді «Право на владу» здійснювати фактчекінг слів гостей ефіру: перевіряти, чи правдиві їхні висловлювання.

Дискусія може бути перервана, якщо слова політика розходяться з діями або з загальновідомими фактами.

Нагадаємо, 6 жовтня в Національному історико-меморіальному заповіднику Бабин Яр в Києві в середу, 6 жовтня, відбулися заходи до 80-х роковин трагедії. Участь них взяли президенти України Володимир Зеленський, Ізраїлю Іцхак Герцог і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Під час церемонії Державний симфонічний оркестр Німеччини виконав 13-у симфонію Дмитра Шостаковича Бабин Яр, написану в 1962 році на основі однойменної поеми Євгенія Євтушенка.

Також був представлений новий об'єкт Меморіального центру Голокосту Бабин Яр - Кристалічна стіна плачу художниці Марини Абрамович.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: