Суд призупинив слухати справу ексголови ДПСУ Цигикала через мобілізацію

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання сторони захисту про виділення матеріалів стосовно ексголови ДПСУ та зупинку справи.
Петро Цигикал

Вищий антикорупційний суд виділив матеріали стосовно колишнього голови Державної прикордонної служби Петра Цигикала в окреме провадження, оскільки він проходить службу в Збройних сил України. Стосовно нього призупинили слухання справи.

Таке рішення 20 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Сторона захисту попросила суд виділити матеріали стосовно Цигикала в окреме провадження і зупинити слухання справи стосовно нього. Захист пояснив, що наразі обвинувачений обіймає посаду заступника начальника управління організації руху опору у складі Сил спеціальних операцій ЗСУ і тому не зможе брати участь в засіданнях.

Водночас прокурор САП заперечував проти задоволення клопотання. Він пояснив, що Цигикал був мобілізований ще під час досудового розслідування та перебував на тій же посаді, що й зараз. Це не заважало його прибуттю за відповідними викликами.

«Зупинити судове провадження щодо (Петра Цигикала – ред.), обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК, ч. 4 ст. 368 КК, до його звільнення з військової служби або до настання реальної можливості у обвинуваченого брати участь у судовому провадженні, задовольнивши відповідне клопотання захисника. Виділити в окреме провадження матеріали кримінального провадження щодо обвинуваченого (Цигикала)», – йдеться в рішенні.

Водночас суд продовжить слухати справу стосовно ексначальника першого окремого відділу капітального будівництва Держприкордонслужби Олександрі Бігуна і забудовника Олексія Романенка.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу ексголови Держприкордонслужби Цигикала, експосадовця ДПСУ та директора приватної компанії-забудовниці у зловживаннях на 10,68 млн грн. embed:publication:url:167965:[Слідство встановило]}, що приватна компанія мала збудувати та передати у першому півріччі 2019 року ДПСУ 66 квартир у центрі Львова для подальшого заселення прикордонників та їхніх родин. Натомість ДПСУ отримала 53 квартири у передмісті Львова, загальна вартість яких, за результатами експертизи, на 10,68 млн грн дешевша за нерухомість у Львові.

Попри укладені договори з ДПСУ, компанія-забудовниця продала квартири у Львові, які фактично мали відійти прикордонникам, стороннім покупцям. Тому запропонувала схему «заміни» голові ДПСУ, який пристав на пропозицію. Слідство має докази, що посадовці ДПСУ діяли у змові з директором приватної компанії, від початку усвідомлюючи її невигідний як для Держприкордонслужби, характер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: