Справа Коломойського: ексменеджера ПриватБанку відпустили під заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього керівника одного з департаментів ще комерційного ПриватБанку.
Надія Конопкіна

Вищий антикорупційний суд відпустив під 1,61 млн грн застави колишню начальницю департаменту міжбанківських операцій ПриватБанку Надію Конопкіну. НАБУ і САП підозрюють її у причетності до справи олігарха Ігоря Коломойського про заволодіння 9,2 млрд грн банку.

Таке рішення 12 вересня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У документі не вказується прізвище підозрюваної, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Конопкіну.

Детектив НАБУ і прокурор САП просили взяти Конопкіну під варту, але суддя Лариса Задорожна відмовилася це зробити.

«Відмовити у задоволенні клопотання НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно (Надії Конопкіної – ред.). Застосувати стосовно підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави, зобов`язавши прибувати за кожною вимогою до суду. Визначити (Конопкіній – ред.) розмір застави у розмірі 600 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що у грошовому виразі становить 1 610 400 грн», – йдеться в рішенні.

Також на Конопкіну поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; не відлучатись із населеного пункту, де знаходиться її місце проживання, без дозволу; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками.

Раніше інший слідчий суддя відмовився обрати будь-який запобіжний захід затриманому ексменеджеру ПриватБанку.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру олігарху Ігорю Коломойському в організації схеми заволодіння 9,2 млрд грн ПриватБанку, до якої долучив ще п'ятьох менеджерів установи. Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов'язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотній викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів.

Частина цих коштів, а саме понад 446 млн грн, була легалізована шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Коломойського через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями, та в подальшому внесені ним до статутного капіталу банку з метою виконання вимог програми фінансового оздоровлення ПриватБанку. Рештою ж коштів зловмисники розпорядились на власний розсуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: