У ЗСУ пояснили, чому Міноборони внесло зміни до списку хвороб для непридатності

Читать на русском
Міністерство оборони внесли зміни до списку хвороб для оцінки придатності до військової служби для того, щоб мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень представниками ВЛК.
Фото: Focus.ua

Міністерство оборони внесло зміни до списку хвороб для оцінки придатності до військової служби для того, щоб мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень представниками ВЛК.

Про це повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр, посилаючись на слова представника Командування медичних сил ЗСУ Дмитра Мірошниченка.

Зеленський відповів на питання про можливе посилення мобілізації в УкраїніРішення про можливе посилення мобілізації ухвалюватиметься після кадрових перестановок у структурі територіальних центрів комплектування, повідомив президент Володимир Зеленський.

Вона зазначила, що нововведення викликали жваве обговорення у суспільстві. Крім того, «не обійшлося без втручання російських підрозділів ІПСО». З цієї причини Мірошниченко надав роз'яснення ключових аспектів цієї теми.

За словами представника Медичних сил ЗСУ, перелік кількісно майже не змінився, тому що він побудований на міжнародній класифікації хвороб десятого перегляду.

«Світові стандарти, світові класифікації допомагають нам йти в ногу з часом щодо певних вад людини, які, по суті, якщо вони не мають жодних хворобливих проявів, а об'єктивні дослідження в межах норми, — це повноправні члени суспільства, і вони, як усі, можуть виконувати свій військовий обов'язок, якщо, повторюю, їм дозволяє здоров'я» – сказав Мірошниченко.

Він повідомив, що зміни дозволять внести конкретику для військово-лікарських комісій, «щоб усі максимально однаково трактували положення про військово-лікарську експертизу». Крім того, Мірошниченко вважає, що оновлення списку хвороб допоможе мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень щодо ступеня придатності до служби.

Нагадаємо, наприкінці серпня Міноборони оновило список хвороб, що визначає придатність до військової служби обмежено придатних. Тепер до військової служби можуть бути призвані чоловіки з такими хворобами, як, наприклад, клінічно вилікуваний туберкульоз, безсиптомний ВІЛ, епізодичні та пароксизмальні розлади.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в Україні після перевірок публічно оприлюднять імена ухилянтів та лікарів військово-лікарських комісій (ВЛК), які допомагали їм уникнути мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: