У МОЗ розповіли, чи виявили спалахи холери після підриву Каховської ГЕС

Читать на русском
Ліквідацію наслідків після теракту на Каховській ГЕС завершено. Спалахів холери вдалося уникнути.
Фото: t.me/shtab_kakhovska_hes

Завершився основний етап ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС, спалахів холери вдалося уникнути. Далі ситуацію контролюватимуть екстрені служби за своїми напрямами.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає пресслужба МОЗ.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

Він зазначив, що після руйнування греблі гідроелектростанції 6 червня до зони надзвичайної ситуації потрапило 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, в яких проживало близько 900 тисяч населення.

Без доступу до питної води опинилося близько 700 тисяч українців. Для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони надзвичайної ситуації було доставлено 148 тисяч тонн питної та технічної води.

Центри контролю та профілактики хвороб видали 237 тисяч пігулок для знезараження питної води для населення та підприємств водопостачання та об'єктів критичної інфраструктури.

«Щоб не допустити погіршення санітарної ситуації, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційні хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру», – наголосив Кузін.

За його словами, понад три тисячі людей з гострою кишковою інфекцією було обстежено і холеру не виявили в жодному разі.

З липня на територіях постраждалих громад, де вода повністю відступила, а земля підсохла, фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту на територіях Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали затоплення.

«Щодо води, морської та річкової, з поверхневих водойм — моніторинг продовжуватиметься. В разі фіксації відхилень чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам ЦКПХ інформуватимуть органи місцевого самоврядування та громади щодо можливих ризиків», – додав головний санлікар.

Зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Це викликало масштабне затоплення територій у Херсонській та Миколаївській областях. У воді виявляли холеру та кишкову паличку. Раніше повідомлялося про стан води у постраждалих регіонах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: