Стало відомо про стан води на півдні після трагедії з Каховською ГЕС

Читать на русском
У воді ще знаходять фекальне забруднення, у постраждалих зонах не можна вирощувати овочеві культури.
Ігор Кузінфото Радіо Свобода

У південних областях, які постраждали від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, вода поступово самоочищується. Але зараз є ще сліди фекального забруднення.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін у ефірі телемарафону 9 серпня.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

«По ґрунтах ми продовжуємо проведення досліджень на токсикологічні показники, але в переважній більшості у населених пунктах ми бачимо перевищення саме за паразитологічними показниками, тобто це ознака фекального забруднення», – сказав він.

Кузін зазначив, що фекальне забруднення та паразитарне навантаження на ґрунт у постраждалих від затоплення регіонах не дозволяє вирощувати там овочеві культури.

А продукти, зібрані з таких ґрунтів або вирощені у приватних домогосподарствах, мають бути обов'язково вимиті чистою водою гарантованої якості, щоб не було спалаху захворювань.

Крім того, Кузін рекомендував «почекати з кавунами, вирощеними на Одещині».

Також він прокоментував заборону вилову риби. Як пояснив Кузін, заборона продовжена через те, що риба нерідко вражена ботулотоксином, який може спричинити ботулізм. Така заборона ще діятиме деякий час.

Нагадаємо, 6 червня вночі росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. У зоні затоплення перебувало 80 населених пунктів, найбільше на Херсонщині.

Цього тижня в Одесі заявили, що тільки зараз готуються відкрити пляжі, які було закритими все літо через епідеміологічну ситуацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: