Повітряний простір Білорусі справді було порушено: Гаюн розповів деталі

Читать на русском
Повітряний простір Білорусі 1 вересня було порушено, однак не доведено, що це був саме польський вертоліт.
Getty Image

Повітряний простір Білорусі 1 вересня було порушено, однак не доведено, що це був саме польський вертоліт.

Про це повідомляє моніторингова група «Білоруські Гаюн».

За їхніми словами, відео, на якому видно, як вертоліт перетинає повітряний простір Білорусі, дійсно могли зняти на кордоні РБ-РП 1 вересня близько 16:00. Знімалося воно з білоруського боку з ґірокоптера, що в цей час патрулював кордон. Ймовірно, його помітили випадково. Водночас на кадрах неможливо визначити його модель.

Гаюн зауважує, що у Польщі дійсно є залишки радянських гелікоптерів Мі-24, попри те, що більшість була передана Україні. Однак такі моделі є й в Білорусі.

«За нашими даними ніяких перехоплювачів або чогось подібного в повітря не піднімали. А це мало бути зроблено при незаконному перетині кордону бойовим вертольотом. Що ж стосується вчорашньої авіаактивності, то вона була пов'язана тільки з навчаннями ОДКБ і закінчилася до 14:00», – додають у повідомленні.

Моніторингова група наразі виділила дві версії:

  • польський вертоліт дійсно залетів на територію Білорусі;
  • можливо кордон перетнув саме білоруський вертоліт. На користь цієї версії свідчать заяви Польщі й відсутність зльоту перехоплювачів з боку Білорусі.

Нагадаємо, Білорусь звинуватила вертоліт ЗС Польщі у порушенні кордону. Мі-24 на гранично малій висоті нібито залетів на глибину до 1200 метрів й повернувся назад. Варшава ж заперечила звинувачення.

Раніше також повідомляли, що Польща разом з країнами Балтії готова до конкретних кроків у разі виникнення серйозних інцидентів на своїх кордонах. У випадку провокацій зі сторони Мінська, країна закриє всі пункти перетину кордону Білорусі з Європою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: