У Раді готують законопроєкт про додаткове оподаткування банків – нардеп

Читать на русском
Він зазначив, що цей податок є тимчасовим і запроваджуватиметься на три роки, а гроші з нього підуть на армію.
epravda.com.ua

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики готує законопроєкт про додаткове оподаткування банків. Завдяки йому ЗСУ можуть отримати ще 10 мільярдів гривень.

Про це голова комітету, парламентарій Данило Гетманцев повідомив у коментарі «Українському Радіо».

Він зазначив, що цей податок є тимчасовим і запроваджуватиметься на три роки, а гроші з нього підуть на армію.

«Ми розрахували, що близько 10 млрд гривень отримає наступного року армія від цього податку», – сказав Гетманцев.

Згідно зі словами народного депутата, протягом останніх трьох років українські банки збільшують прибутки на отриманні відсотків та державних цінних паперів.

«Передусім це депозитні сертифікати Національного банку – це такі цінні папери, які НБУ розміщує в комерційних банках, тобто продає їм, і комерційні банки за них отримують відсотки. Ці цінні папери абсолютно безризикові – вони високоліквідні й за них сплачується непоганий відсоток. Наприклад, якщо говорити про овернайти, то це 20%, якщо тримісячні – то це приблизно облікова ставка Нацбанку, тобто 22-25%», – зазначає Гетманцев.

Він пояснив, що йдеться про необхідність для НБУ вилучати грошову масу з обігу й таким чином впливати на інфляційні процеси. Така регуляторна дія НБУ призводить до того, що комерційні банки отримують надприбуток. Наприклад, у першому півріччі цей відсотковий прибуток становив 93 млрд гривень.

«У цьому зв’язку виникла ідея, що треба на такий економічно немотивований прибуток запровадити додатковий податок. Цей податок введений в інших країнах світу, наприклад в Італії, Чехії, Литві, проте ми пішли за спрощеною схемою Іспанії, яка практично буква в букву запровадила податок для банківських установ на їхні надприбутки», – заявив Гетманцев.

Нагадаємо, що у червні Комітет Ради підтримав повернення податків на довоєнний рівень.

Раніше Гетманцев розповів, скільки прибутку отримав держбюджет від пунктів обміну валют.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: