Рада підтримала в цілому скасування пільгового 2% податку для ФОП

Читать на русском
Документ підтримали 239 парламентарів. За словами Железняка, ухвалення цього закону є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.
Фото: Ярослав Железняк / Facebook

Верховна Рада під час засідання 30 червня підтримала в цілому законопроєкт №8401 про відміну податкового режиму зі ставкою 2% для фізосіб-підприємців.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Президент озвучив головну ціль держави у податковій та митній сферахЗеленський також заявив, що є прихильником зниження податків. При цьому в умовах війни держава не може дозволити собі піти на такий крок.

Документ підтримали 239 парламентарів. За словами Железняка, ухвалення цього закону є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Документ передбачає скасування 2% єдиного податку з 1 серпня 2023 року і регулює перехід на іншу систему оподаткування:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Якщо він цього не зробить, то ЄП автоматично перекладатиметься на систему, на якій знаходився до переходу на 2% ЄП.

  • новостворені суб'єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;

  • автоматичне відновлення прав та обов'язків платника ПДВ для тих суб'єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було припинено;

  • надання платникам, які у 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, права перейти повторно цього року на спрощену систему на свій вибір шляхом подання заяви;

  • збереження права добровільної сплати ЄП та ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій).

Крім того, законопроєкт частково скасовує мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Зз 1 жовтня передбачається повернення відповідальності за порушення у сфері застосування РРО. При цьому звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО надається особам, які займаються підприємницькою діяльністю на прифронтових територіях.

Нагадаємо, що повернення до довоєнного рівня податків мало відбутися ще 1 липня. Однак у середині червня Железняк повідомив, що цю дату перенесуть.

Раніше глава фінансового комітету парламенту Данило Гетьманцев заявив, що Рада не встигла повернути перевірки бізнесу та штрафи за невикористання касових апаратів з 1 липня виключно з технічних причин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: