Зеленський анонсував кадрові рішення через укриття та посилення відповідальності за корупцію в судах

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський розкрив подробиці засідання РНБО, яке відбулося у п'ятницю, 23 червня.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський розкрив подробиці засідання РНБО, яке відбулося 23 червня.

Звернення глави держави було опубліковано у його Telegram-каналі.

Зеленський розповів, що на засіданні обговорювалися три питання, і щодо кожного є рішення.

«Найважливіше: міністри Клименко та Камишін представили перші зведені підсумки перевірки укриттів у регіонах нашої держави: Клименко – по всій країні, Камишін – по Києву. Сьогодні розглянули ситуацію із укриттями в областях, районах, містах, які ворог тероризує найінтенсивніше», – заявив Зеленський.

Президент зізнався, що висновки за підсумками перевірок є невтішними. Практично по всій країні було зафіксовано порушення.

«Особливо цинічна та ганебна ситуація у тих містах, які мають значний фінансовий ресурс, але, на жаль, інші пріоритети. Кадрові рішення будуть», – зазначив Зеленський.

На яких максимальних хабарях викривали українських суддівГолову Верховного суду Князєва викрили на хабарі у розмірі 2,7 млн доларів. Згадуємо історії інших суддів-хабарників.

Другий пункт порядку денного стосувався діяльності судів. Віце-прем'єр-міністр Стефанішина, зокрема, поінформувала РНБО про проміжну усну оцінку ЄС щодо судової реформи.

«Але ми розглядаємо це лише як необхідну основу наших власних зобов'язань перед українцями щодо справедливості. Очевидно, що кейс уже колишнього голови Верховного Суду та інші такі ситуації в судовій системі вимагають більш жорсткої державної політики щодо вимог до суддів, які працюють у системі правосуддя та їхньої відповідальності за порушення», – уточнив Зеленський.

Він розповів, що під час засідання було озвучено кілька пропозицій.

По-перше, пропонується посилити кримінальну відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя – від 10 до 15 років із конфіскацією майна. Крім того, влада готує перевірки чесноти суддів, зокрема, з використанням детектора брехні.

«Дуже важливо: посилити роль суду присяжних, розширити випадки його застосування в Україні. І це не лише про народовладдя, це про те, щоб справедливості побільшало», – повідомив президент.

Окремо учасники засідання обговорили питання захисту прав бізнесу та інвесторів у судах та завдання, які мають бути виконані до кінця року, аби повністю реалізувати кожну рекомендацію Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

Нагадаємо, проблема корупції в судах набула розголосу після викриття схеми отримання неправомірної вигоди колишнім головою Верховного суду Всеволодом Князєвим.

Тема укриттів, у свою чергу, набула резонансу після того, як під час ракетної атаки вночі 1 червня в Деснянському районі Києва кілька людей загинули, не зумівши потрапити в закрите укриття.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, скільки укриттів є у найбільших містах України і скільки реально готові до використання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: