П'ять промов Зеленського до Дня незалежності: як змінювалися акценти

Читать на русском

Сьогодні вкотре президент України виступив зі зворушливою промовою на честь Дня Незалежності. Це вже п'яте його звернення до українців на честь головного державного свята. І якщо раніше він приділяв увагу культурним досягненням, українській символіці, важливості самого свята, то останні кілька років (після повномасштабного вторгнення рф) акценти змістилися. У промовах Зеленського дедалі частіше звучить тема єднання українців перед агресором та подяка нашим воїнам. Аналітики «Слово і діло» проаналізували, про що і як довго говорив Зеленський у промовах до Дня Незалежності з 2019 по 2023 роки, які акценти розставляв та чому приділяв найбільшу увагу.

Промови Володимира Зеленського у День Незалежності України змінювалися протягом п'яти років не лише за тривалістю, а й за темами та ключовими акцентами. Докладніше – на інфографіці.
Промови Зеленського до Дня незалежностіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Цього року Володимир Зеленський у своїй святковій промові найбільше уваги приділив вдячності захисникам України та їхнім родинам, а також майбутньому поколінню українців – дітям.

Також вагомою частиною його промови стала тема важливості кожного українця у боротьбі за свободу та цілісність нашої країни. Окремо президент виділив час, щоб подякувати українським вчителям, лікарям, енергетикам, поліцейським, рятувальникам та журналістам, які навіть у непростих умовах війни продовжують якісно виконувати свою роботу. Глава держави подякував виробникам зброї та всім, хто наближає перемогу України.

Загалом промова Зеленського тривала 12 хвилин і була найкоротшою за останні п'ять років.

У 2022 році президент у День Незалежності найбільше говорив про єдність українців. Тоді до його промови було включено документальний відеоряд, присвячений 6 місяцям від дня повномасштабного вторгнення росії в Україну. Також Зеленський приділив увагу мужності українського народу, прагненню перемоги та поверненню наших територій. При цьому президент згадав і про єднання світу для перемоги України та роль кожного українця на цьому шляху.

Промова глави держави у 2022 році тривала 17 хвилин.

Від референдуму – до війни: як змінювалося ставлення українців до незалежності з 1991 рокуСтавлення українців до незалежності було різним, але з роками переважно змінювалось у позитивний бік. І вже у 2023 році воно досягло апогею. Деталі – на інфографіці.

У попередні два роки звернення були ще довшими – 18 хвилин.

Тоді президент найбільше говорив про такі речі: історія державності та її символи, мир та «режим тиші» на Донбасі, досягнення країни у сфері оборони, політики та інфраструктури, єдність українців, боротьба з коронавірусом та подяка лікарям, повернення українців із полону. Також він згадав про видатних культурних та історичних особистостей та говорив про парад після перемоги.

У 2019 році, коли Зеленський лише став президентом, його промова на День Незалежності України тривала 16 хвилин.

Найбільшим акцентом були історичні події та здобутки за період незалежної України – культурні, політичні, спортивні. Також згадувалася Революція гідності. Чимало часу президент у своїй промові приділив любові до України, її символіці та важливості миру в Україні. Не забув Зеленський подякувати й українській армії, яка тоді воювала з ворогом на Донбасі.

Нагадаємо, цього року Україна відзначає 32-ту річницю Незалежності. У країні не було масових заходів через війну. Президент Володимир Зеленський привітав український народ зі святом ще вранці. Згодом свої привітання озвучили лідери ЄС та держсекретар США.

«Слово і діло» розповідало, як іноземні лідери вітали Україну з Днем Незалежності у 2022 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: