Грали «Стефанію» та робили букети з бавовни: як Україну вітали з Днем Незалежності інші країни

Читать на русском

Слово і діло зібрало привітання та звернення лідерів інших держав з Днем Незалежності України.
Фото: BBC

Цьогорічний День Незалежності для України особливо важкий та важливий. 24 серпня Україна пересікає знаковий рубіж – півроку від початку повномасштабної війни з росією. Глава держави Володимир Зеленський у своєму сьогоднішньому зверненні наголошував, що 24 лютого, коли росія вторглася в Україну, фактично відбувся другий всеукраїнський референдум: лише «так» незалежності треба було сказати не в бюлетені, а в душі та совісті. Сьогодні Україна отримую багато підтримки як від сусідніх країн, так і від тих, з ким розділяє океан. «Слово і діло» підготувало добірку, як іноземні лідери вітали Україну з Днем Незалежності.

Велика Британія

Напередодні Дня Незалежності України флористи прикрасили до 24 серпня прем‘єрську резиденцію у Великій Британії.

У своєму відеозверненні прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон наголосив, що ніколи не сумнівався у перемозі України, «бо жодна сила на землі не здолає патріотизму 44 мільйонів українців».

«У День Незалежності України я хочу, щоб її народ знав: Велика Британія стоятиме поряд з вами стільки, скільки знадобиться», – наголосив глава британського уряду.

Привітала Україну з Днем Незалежності і посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. Говорячи про наше почуття гумору і нові символи опору, вона складала букет із соняшниками та бавовною.

«Я захоплююсь стійкістю та сміливістю українців. Навіть за таких жахливих обставин вони зберігають почуття гумору та щодня народжують нові символи свого опору. Але найважливіще – це розуміння, що захищаючи свою незалежність, Україна захищає головні цінності цілого світу – свободу та демократію», – наголосила посол.

А от оркестр Шотландської гвардії Королівського військового корпусу виконав композицію «Стефанія». Відео опублікувало Міністерство оборони Великої Британії.

НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що Альянс буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

«Ми будемо підтримувати Україну, щоб вона переважала як незалежна суверенна держава в Європі, і тоді ця війна, швидше за все, завершиться за столом переговорів», – заявив він.

Столтенберг також процитував англійською рядки з вірша Тараса Шевченка «Мені однаково, чи буду...»:

«Та не однаково мені,

Як Україну злії люди

Присплять, лукаві, і в огні

Її, окраденую, збудять...

Ох, не однаково мені.»

Польща

Президент Польщі Анджея Дуда, який напередодні відвідав Київ, вкотре підкреслив свою солідарність з Україною.

«Польща першою у світі визнала незалежність України. І сьогодні ми солідарні з вами, коли Україна відстоює свою свободу, відбиваючись від російських агресорів. Я знаю, що ви переможете», – наголосив він.

Фінляндія

Свою підтримку Україні також висловила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін:

«Від щирого серця вітаємо Україну та героїчних українців з вашим державним святом. Ви сміливі та непохитні. Ми з вами. Ми не відвернемося. Ми не забудемо Україну та її народ. Слава Україні!», – написала вона.

Молдова

Президент Молдови Майя Санду написала, що Україна стала джерелом натхнення для майбутніх поколінь.

«У День Незалежності України ми захоплюємось мужністю та непокорою українських людей – захисників рідного дому та борців за свободу, незалежність та демократію. Ви – джерело натхнення для майбутніх поколінь», – написала вона та прикріпила фото з президентом Зеленським.

Сполучені Штати Америки

Президент США Джо Байден у День Незалежності оголосив про новий пакет військової допомоги Україні – 2,98 мільярда доларів. Це дозволить Україні придбати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, протиракетні безпілотні повітряні системи та радари.

«Я знаю, що цей День Незалежності гірко-солодкий для багатьох українців, оскільки тисячі людей вбито чи поранено, мільйони змушені залишити свої будинки, і багато інших стали жертвами звірств та нападів з боку росії. Але шість місяців нещадних атак лише зміцнили гордість українців за себе, за свою країну та за тридцять один рік своєї незалежності. Сьогодні і щодня ми стоїмо разом з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка рухає самодержавством, не може зрівнятися з полум'ям свободи, яке висвітлює душі вільних людей», – привітав Джо Байден.

Посол США в Україні Бріджит Брінк вкотре наголосила, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно.

«З моменту прибуття в Україну три місяці тому, мене надихають особисті історії про героїзм і хоробрість, які я почула від багатьох українців під час зустрічей. Сьогодні, у ваше національне свято – День Незалежності, я в захваті від всіх українців через те, як непохитно ви захищаєте наші спільні цінності. Сполучені Штати підтримуватимуть вас стільки, скільки буде потрібно», – сказала вона у своєму відеозверненні.

Швеція

Міністр закордонних справ Швеції запевнила, що її країна непохитно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

«Сьогодні ми також відзначаємо 31-й День Незалежності України. Швеція непохитно підтримує український суверенітет і територіальну цілісність. Україна захищає не тільки власних громадян і кордони від незаконної агресії Росії, Україна захищає Європу. Наша підтримка триватиме», – написала вона.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вранці привітав співгромадян із Днем Незалежності України. Глава держави зазначив, що 24 лютого, коли росія вторглася в Україну, фактично відбувся другий всеукраїнський референдум: лише «так» незалежності треба було сказати не в бюлетені, а в душі та совісті.

Своєю чергою Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний наголосив, що незалежність можлива лише коли є люди, які готові за неї боротися.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: