Велика Британія оголосить найманців ПВК «Вагнер» терористами – FT

Читать на русском
Внесення ПВК Вагнер до списку терористичних організацій передбачає, що будь-яка приналежність до неї вважатиметься злочином.
Фото: Євген Біятов

Велика Британія у найближчі тижні визнає російську приватну військову компанію «Вагнер» терористичною організацією.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела в уряді.

За словами журналістів, очікується, що глава МВС Великої Британії Суелла Браверман оголосить про це відповідно до передбачених ухваленим у 2000 році Законом про боротьбу з тероризмом повноважень.

Цей крок йде слідом за звинуваченнями в бездіяльності від парламенту в бік уряду, причому одна міжпартійна група парламентарів минулого місяця назвала підхід Великої Британії до боротьби із ПВК «Вагнер» «надзвичайно незадовільним».

Видання зазначило, що Велика Британія вже запровадила санкції проти ПВК «Вагнер», її засновника російського мільярдера Євгена Пригожина і низки старших командирів найманців.

Однак, як повідомляється, внесення ПВК «Вагнер» до списку терористичних організацій передбачає, що будь-яка приналежність до неї вважатиметься злочином. Крім того, злочином вважатиметься використання логотипу бойовиків і будь-яка допомога їм.

Більшість пов’язаних із забороною злочинів передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, яке може бути винесене разом із штрафом або замість нього. Заборона ПВК «Вагнер» поставить її у Британії в одну юридичну категорію з ІДІЛом, Аль-Каїдою та Хізбаллой.

Після визнання російських найманців терористами Велика Британія зможе не просто заморозити активи ПВК, а й повністю їх конфіскувати.

На думку фахівців, визнання урядом Великої Британії групи «Вагнера» терористичною організацією створить нові перешкоди для діяльності бойовиків та спростить процес доведення в суді причетності організації до актів тероризму на території України.

Як повідомлялося, «вагнерівці» їдуть із Білорусі через відсутність заробітку.

Також у ГУР розповіли, що очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин та його бойовики повернулися до старих проектів після бунту в росії.

Водночас Кремль чинить тиск на інші країни для відмови від співпраці з ПВК «Вагнера».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: