Суд заочно заарештував посадовця структури НААН за заволодіння пестицидами

Читать на русском
Антикорупційний суд заочно заарештував посадовця наукового інформаційно-аналітичного центру зі структури НААН.

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту заступника директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України» зі структури НААН Олександра Євдокимова. Його підозрюють у причетності до заволодіння пестицидами на 276 млн грн.

Таке рішення 7 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, Євдокимова підозрюють у заволодінні пестицидами на 276 млн грн. Слідством встановлено, що наказом Фастівської районної військової адміністрації Київської області від 4 квітня 2022 року примусово вилучено майно у ТОВ «Август-Україна». Йшлося про засоби захисту рослин, які в подальшому підлягали безоплатній передачі НІАЦ «ТД НААНУ» з метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників, забезпечення посівної кампанії в Україні, а також продовольчих потреб Збройних сил України та військових підрозділів.

Науковий центр отримав засоби захисту рослин на загальну суму 276,66 млн грн. Євдокимов як директор підприємства не облікував отримані пестициди на балансі установи НІАЦ «ТД НААНУ». Вказані пестициди перевезли на зберігання до складу. Як зазначив детектив, наукові установи та державні підприємства - дослідні господарства, що перебувають у віданні НААН України, засоби захисту рослин від Фастівської РВА не отримували. Євдокимова оголосили в розшук і НАБУ просило його заарештувати.

«Обрати підозрюваному (Олександру Євдокимову – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання (Євдокимова – ред.), і не пізніше як через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження розглянути за його участі питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП також підозрюють Євдокимова в організації схеми заволодіння 28,5 млн грн держпідприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське». У межах досудового розслідування встановлено, що службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю.

У свою чергу заступник директора центру Євдокимов взяв на себе обов'язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн. У цій справі його теж заочно заарештували.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: