Заволодіння 28 млн грн структури НААН: організатора заочно заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання детектива НАБУ про обрання заочного запобіжного заходу і дозвіл на заочне слідство.

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього заступник директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України» Олександра Євдокімова, якого НАБУ і САП підозрюють в організації заволодіння 28,5 млн грн дослідного господарства «Ставидлянське» зі структури НААН.

Таке рішення 13 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У документі не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Євдокімова.

«Клопотання задовольнити. Обрати стосовно підозрюваного (Олександра Євдокімова – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання підозрюваного і не пізніше ніж через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження розглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляється ухвала», – йдеться в рішенні.

Також ВАКС надав детективам і прокурорам дозвіл на проведення заочного розслідування стосовно Євдокімова. Відповідне повідомлення було оприлюднене на сайті Офісу генерального прокурора.

Раніше ВАКС заарештував ще одну фігурантку цієї справи. Їй визначили альтернативою 10 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 28,5 млн грн держпідприємства «ДГ «Ставидлянське». Слідство відводить роль організатора правопорушення заступнику директора НІАЦ «ТД НААН», якому про підозру повідомили заочно. Водночас директора та головного бухгалтера ДГ «Ставидлянське», а також керівника приватної фірми «Юніка трейд» затримали.

У межах досудового розслідування встановлено, що маючи значний досвід роботи у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та широкі зв’язки в НААН, заступник директора НІАЦ «ТД НААН» у співучасті з іншими особами вирішив заволодіти грошовими коштами одного з державних підприємств, що входили до структури Академії.

Відповідно до злочинної схеми, яку організував заступник директора центру, службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю. У свою чергу заступник директора центру взяв на себе обов’язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: