НАБУ і САП викрили схему на 28 млн грн: трьох підозрюваних затримали

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку затримали двох осіб за підозрою у причетності до схеми про заволодіння коштами держпідприємства.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили схему заволодіння 28,5 млн грн державного підприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське», яке входить до структури Національної академії аграрних наук України.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«28 березня 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні понад 28,5 млн грн коштів державного підприємства заступнику директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України» (НІАЦ «ТД НААН»), директору та головному бухгалтеру ДП «ДГ «Ставидлянське», а також директору приватного товариства», – інформує САП.

Слідство відводить роль організатора правопорушення заступнику директора НІАЦ «ТД НААН», якому про підозру повідомили заочно. Водночас директора та головного бухгалтера ДГ «Ставидлянське», а також керівника приватної фірми затримали.

За даними «Слово і діло», НАБУ і САП затримали керівника ДГ «Ставидлянське» Олександра Малюгу та директорку ТОВ «Юніка трейд» Людмилу Кизилову.

У межах досудового розслідування встановлено, що маючи значний досвід роботи у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та широкі зв'язки в НААН, заступник директора НІАЦ «ТД НААН» у співучасті з іншими особами вирішив заволодіти грошовими коштами одного з державних підприємств, що входили до структури Академії.

Відповідно до злочинної схеми, яку організував заступник директора центру, службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю. У свою чергу заступник директора центру взяв на себе обов'язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд засудив до 7 років колонії ексдиректора держпідприємства із структури НААН. Раніше Верховний суд залишив без змін вирок ексдиректору Інституту агроекології, якому було призначено 8 років колонії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: