28,5 млн грн збитків структури НААН: підозрюваному залишили заставу без змін

Читать на русском
Апеляційна палата не побачила підстав для зміни запобіжного заходу підозрюваному у легалізації коштів, виведених з держпідприємства.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід, обраний власнику приватної компанії «Біо Генезис» Олександру Головаченку. Його підозрюють у легалізації майже 17,95 млн грн, виведених з державного підприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське».

Таке рішення 9 серпня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд відпустив Олександра Головаченка під 2,68 млн грн застави. Також на нього поклали наступні обов'язки: прибувати за кожним викликом; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними та свідками у цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет. Захисник Головаченка подав скаргу на запобіжний захід.

«Апеляційну скаргу захисника залишити без задоволення, ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02 серпня 2023 року - без змін», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, у справі повідомили про підозру заступник директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України» Олександру Євдокімову (організатор); директору ДГ «Ставидлянське» Олександру Малюзі; головному бухгалтеру ДГ «Ставидлянське» Ользі Гончаровій; директору ТОВ «Юніка трейд» Людмилі Кизиловій та ще одному приватному підприємцю.

У межах досудового розслідування встановлено, що маючи значний досвід роботи у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та широкі зв’язки в НААН, заступник директора НІАЦ «ТД НААН» у співучасті з іншими особами вирішив заволодіти грошовими коштами одного з державних підприємств, що входили до структури Академії.

Відповідно до злочинної схеми, яку організував заступник директора центру, службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю. У свою чергу заступник директора центру взяв на себе обов’язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: