Паспорт України увійшов до 30 «найсильніших» у світі: як змінювалася позиція нашої країни у рейтингу

Читать на русском

Україна за рік піднялася на п'ять позицій у міжнародному рейтингу паспортів, який складає консалтингова компанія Henley & Partners – наші громадяни можуть відвідувати без візи (або отримати її після прибуття) 146 країн. Цьогорічний рейтинг примітний ще тим, що в ньому змінився лідер. Загалом, як зазначили у компанії, тенденція за 18 років існування рейтингу зводиться до того, що кількість безвізових напрямків для всіх країн постійно зростає. «Слово і діло» проаналізувало, як змінювалося місце України у рейтингу «сили паспорта», а також хто був лідером.

З 2006 року, коли Henley & Partners почала публікувати Індекс паспортів світу, кількість країн, відкритих для українців, збільшилася майже вп'ятеро. В 2006 році паспорту України відвели 64 місце, без візи можна було поїхати до 32 країн. А зараз таких країн уже 146.

Різко покращувати свої позиції в рейтингу Україна розпочала після набуття чинності безвізової угодою з Євросоюзом. В 2018 році український паспорт піднявся на 41 з 58 місця (вільний в'їзд до 128 країн світу порівняно з 82 роком раніше).

В 2021 році Україна піднялася до 31 позиції (145 країн), минулого року опустилася на 35 місце (144 країни).

Перші роки після появи рейтингу паспортів лідером у ньому була Данія (періодично разом із Фінляндією чи США). У 2010 році на першому місці опинилася Британія, наступні роки у топ знову виходила Данія та інші скандинавські країни.

У 2018 році США та європейські країни з першого місця у рейтингу витіснила Японія (безвізовий в'їзд до 190 країн), на другому місці опинився Сінгапур (189), на третьому – Німеччина, Південна Корея та Франція (188).

У 2019-2022 роках Японія та Сінгапур змагалися за лідерство у рейтингу паспортів. А цього року Японія в перші за кілька років опустилася нижче за друге місце.

В Індексі за 2023 рік «найсильніший» паспорт у Сінгапуру – громадяни можуть їхати без візи (або отримати її після прибуття) до 192 країн. На другому місці Німеччина, Італія та Іспанія (190), на третьому – Австрія, Люксембург, Південна Корея, Фінляндія, Франція, Швеція та Японія (189).

Аутсайдери рейтингу «найсильніших» паспортів протягом 18 років незмінні: останні місця займають Іран, Ірак, Афганістан, Палестина, Сомалі, ДР Конго, Пакистан та Сирія.

Упорядники рейтингу зазначають, що є всього 12 країн, які пропонують безвізовий в'їзд громадянам усіх 198 країн світу (не рахуючи своїх): Бурунді, Коморські острови, Джибуті, Гвінея-Бісау, Мальдіви, Мікронезія, Мозамбік, Руанда, Самоа, Сейшельські острови, Лешті та Тувалу.

Чотири країни, які ні для кого не дозволяють безвізовий доступ – Афганістан, Північна Корея, Папуа-Нова Гвінея та Туркменістан.

Нагадаємо, що Україна за рік піднялася на 27 позицій у рейтингу свободи преси, який публікує міжнародна організація «Репортери без кордонів». А також у рейтингу сприйняття корупції від Transparency International.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінилися позиції України у міжнародних рейтингах в 2022 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: