Компанію-власника AliExpress визнали міжнародним спонсором війни

Читать на русском
Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську групу компаній Alibaba Group до списку міжнародних спонсорів війни.
Фото: Getty Images

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську групу компаній Alibaba Group до списку міжнародних спонсорів війни.

Про це йдеться у заяві пресслужби НАЗК.

Там зазначили, що в росії, як і раніше, популярна платформа онлайн-комерції AliExpress, якою управляє дочірня російська компанія з групи Alibaba «Алібаба.КОМ (РУ)». Прибуток підприємства за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько 160 млн доларів).

Частина цих коштів була направлена в бюджет країни-окупанта у вигляді податків, за рахунок яких потім утримується армія агресора.

«Слід зазначити, що Alibaba вдається і до цензурування українського контенту на своїх платформах, пов'язаного з російською війною. У березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч передплатників, за повідомлення про війну. Водночас, проросійські повідомлення на платформі не видаляються», – йдеться у заяві.

Крім того, в НАЗК заявляють, що Alibaba Group надає свої платформи для продажу товарів і вивезеної з окупованих територій України міді.

«Усі ці факти можуть свідчити про те, що компанія підтримує російську агресію не лише фінансово, сплачуючи податки, а й ідеологічно», – кажуть в НАЗК.

Нагадаємо, раніше до переліку міжнародних спонсорів війни було внесено бермудську алкогольну компанію Bacardi Limited і виробника солодощів Mondelez International.

А у травні до цього списку потрапила угорська фінансова компанія OTP Bank.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: