Антикорупційний суд заарештував суддю Верховного суду Князєва

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до судді.
Всеволод Князєвфото: graty.me

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього голову, суддю Верховного суду Всеволода Князєва, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди.

Таке рішення 18 травня ухвалив слідчий суддя ВАКС Олег Федоров, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили заарештувати Князєва з альтернативою 150 млн грн застави. Прокурор САП розповів, що під час обшуку вдома у судді Верховного суду вилучили 700 тисяч доларів, з яких 687 500 доларів ідентифіковані як передана частина неправомірної вигоди і лише 12 500 доларів не стосувалася справи.

Також детективи зафіксували розмову нібито між Князєвим і посередником у справі, де посередник запитує у судді ВС, чи він уже тримав 1,35 млн дол. і що лишилося ще 450 тисяч дол, на що Князєв відповів ствердно.

Крім того, прокурор зачитав розмову Князєва з посередником під час одержання другої частини неправомірної вигоди в 450 тис. дол. Князєв розмовляє з посередником: – Привет, мой дорогой! Проходи, садись, только подальше от меня. Садись в то дальнее кресло, не подходи ко мне. Ага, положи, – каже Князєв; – Вот то, что я в говорил. Да, остаток. Ну то, что мы говорили, 450, – сказав посередник і поклав сумку з 450 тисяч дол. на місце, яке вказав Князєв; – Слышешь, ну он (Жеваго – ред.) вам с Олегом закрылся, все в порядке? Чтобы я не переживал, – додав Князєв.

«Клопотання детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Всеволода Князєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Взяти підозрюваного Всеволода Князєва під варту в залі суду», – оголосив рішення суддя Федоров.

Альтернативою йому визначили понад 107 млн грн застави.

Раніше ВАКС визнав законним затримання судді Князєва.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: