На озброєнні яких країн є атомні підводні човни

Читать на русском

На початку серпня до Австралії прибув американський атомний підводний човен «Вірджинія», щоб взяти участь у спільних навчаннях з патрулювання Індо-Тихоокеанського регіону. Ці навчання, а також ще кілька масштабних, Австралія проводитиме з наміром підвищити свою оборонну готовність. Порт Стірлінг, до якого зайшла «Вірджинія», найближчими роками модернізують, і він стане базою для американських та британських атомних підводних човнів у рамках AUKUS. Крім того, сама Австралія купить у США атомні підводні човни зі звичайним озброєнням і стане лише сьомою країною у світі, на озброєнні яких вони є. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На даний момент атомні підводні човни є на озброєнні шести країн, які мають ядерну зброю.

Найбільше атомних підводних човнів у США – 67. Серед них підводні човни класу «Лос-Анджелес», перші з яких встали в стрій в кінці 70-х років; човни типу «Огайо», що знаходяться на озброєнні з 80-х; човни типу «Сівулф», прийняті на озброєння наприкінці 90-х; човни типу «Вірджинія», перший з яких увійшов до складу американського флоту у 2004 році.

Більш ніж у два рази менше атомних підводних човнів у росії – 31: проєкту «Борей», «Ясен», «Ерш», «Граніт» та інших.

Підводний флот військово-морських сил Китаю налічує 12 атомних підводних човнів. Флот Великої Британії має на озброєнні 10 підводних човнів, Франції – 9 (ще один пройшов випробування), Індії – один.

Австралія збирається стати першою у світі неядерною країною з атомними підводними човнами – країна планує придбати у США до п'яти субмарин класу «Вірджинія», перші три будуть поставлені на початку 2030-х років. Підводні човни не матимуть ядерної зброї, але матимуть атомну силову установку.

Нагадаємо, за даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, ядерні держави збільшують кількість розгорнутих боєголовок.

На інфографіці «Слово і діло» – як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії, Великої Британії, Китаю, Франції, Пакистану, Індії, КНДР та Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: