Словаччина екстрадувала до України фігуранта справи про корупцію в УЗ

Читать на русском
Словацькі органи правопорядку задовольнили екстрадиційний запит України щодо повернення фігуранта корупційної справи.

Словаччина екстрадувала до України колишнього посадовця філії «Центр охорони здоров'я» ПАТ «Укрзалізниця», представника приватного бізнесу Вадима Ханенка. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до замаху на заволодіння майже 5 млн грн філії УЗ.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

В органі не вказують прізвище фігуранта, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Вадима Ханенка.

«11 серпня 2023 року в Україну екстрадовано одного із підозрюваних у причетності до корупційної схеми із закупівлі ПЛР-тестів на COVID-19 для АТ «Укрзалізниця». З моменту викриття оборудки у червні 2022 року підозрюваний (представник приватного бізнесу) перебував у міжнародному розшуку. Завдяки співпраці з компетентними органами Словацької Республіки, улітку 2023 року його затримали, а екстрадиційний запит України задовільнили. Успішна екстрадиція підозрюваного під час війни в Україні стала можливою, зокрема завдяки ефективній взаємодії з Офісом генерального прокурора, як центральним органом України щодо видачі (екстрадиції) підозрюваних. Після передачі затриманого українській стороні йому буде обрано запобіжний захід», – інформує НАБУ.

Раніше ВАКС дозволив заочне розслідування щодо Вадима Ханенка.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру шістьом фігурантам справи про замах на заволодіння майже 5 млн грн УЗ. За даними слідства, у вересні-грудні 2020 року УЗ організувала публічні закупівлі 11 тисяч ПЛР-тестів на COVID-19. Посадовці УЗ допомогли заздалегідь визначеному ТОВ перемогти у конкурсних торгах та узгодили ціни, що на той момент у півтора рази перевищували середньоринкові — 1280 грн/тест замість 837 грн/тест.

Однак, структурні підрозділи АТ «Укрзалізниця» відмовилися погоджувати укладення договору з переможцем у зв’язку із явною невідповідністю запропонованої ціни ринковим пропозиціям. Й у такий спосіб запобігли розкраданню 4,94 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: