Фінляндія має намір дозволити довгострокове розміщення військових США у країні

Читать на русском
Фінляндія веде переговори зі США щодо укладання нового оборонного договору. Американським військовим можуть бути надані території для навчань, зберігання зброї та ремонту обладнання.

Фінляндія веде переговори про нову угоду про оборонну співпрацю зі США, яка має сприяти поглибленню співпраці між країнами.

Про це повідомляє Yle.

Згідно з угодою, Фінляндія дозволить присутність військ іншої країни на своїй території довше, ніж звичайні військові навчання. Але про постійні бази американських військових не йдеться.

Мета угоди полягає в тому, що солдати США отримають у розпорядження об'єкти і території у Фінляндії, наприклад, для тренувань, зберігання зброї і технічного обслуговування техніки.

Американські військові, ймовірно, отримають доступ принаймні до одного аеропорту і порту, а також доступ до деяких полігонів. Приміщення, що відводяться США, можуть бути розташовані на території нинішніх гарнізонів Сил оборони або в безпосередній близькості до них.

За словами старшого наукового співробітника Інституту зовнішньої політики Іро Сяркки, угода практично посилює можливість отримання допомоги Фінляндією і зближує країну зі Сполученими Штатами.

«Це дійсно суттєва зміна в політиці безпеки Фінляндії, де ніколи не було військ з інших країн на довгостроковій основі в мирний час. І тепер, звичайно, всі перешкоди для практичної співпраці між Фінляндією і Сполученими Штатами будуть усунені», – сказав він.

Президенти Саулі Нііністьо і Джо Байден домовилися про поглиблення оборонної співпраці в березні 2022 року, після того, як росія напала на Україну. Нііністьо зустрівся з Байденом у Вашингтоні невдовзі після нападу росії.

Норвегія вже має подібну угоду про співпрацю зі Сполученими Штатами. Швеція і Данія також ведуть переговори про аналогічну угоду зі США.

Нагадаємо, Фінляндія посилила обмеження на в'їзд громадянам росії.

Також Фінляндія оголосила про видворення групи російських дипломатів.

Раніше стало відомо, що Фінляндія передасть Україні більше воєнної техніки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: