Росіяни перевели п'ятий енергоблок ЗАЕС в холодний зупин – МАГАТЕ

Читать на русском
Російські окупанти після переведення в гарячий зупин четвертого енергоблока Запорізької АЕС охолодили п'ятий енергоблок.
Getty Image

Російські окупанти після переведення в гарячий зупин четвертого енергоблока Запорізької АЕС охолодили п'ятий енергоблок.

Про це йдеться у повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Відомо, що охолодити п'ятий реактор ЗАЕС вирішили з метою проведення ремонтних робіт на енергоблоці, які можливі лише у стані холодного зупину. Це сталося через три дні після того, як росіяни перевели четвертий енергоблок з холодного стану в гарячий.

«Тепер пара з четвертого енергоблока використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС. Інші реактори – в режимі холодного зупину», – розповідають в МАГАТЕ.

Водночас експерти організації пропонували встановити на ЗАЕС зовнішній паровий котел, щоб перевести всі енергоблоки атомної станції в режим холодного зупину.

Варто також відзначити, що вчора, 28 липня, експерти МАГАТЕ відвідали п'ятий енергоблок, щоб оглянути корпус реактора, басейн відпрацьованого палива та парогенератор. За їх словами, все обладнання, «здається, було в нормальному стані». Жодних мін чи вибухівки експерти організації також не виявили всередині енергоблоку. Однак міни все ще залишаються по периметру АЕС. Нараз експертів таки не пропустили на дахи енергоблоків, де може бути вибухівка.

Нагадаємо, нещодавно МАГАТЕ виявило протипіхотні міни на території Запорізької АЕС.

У Держдепі США відреагували на мінування росіянами атомної електростанції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: