ВАКС закрив справу ексзаступника міністра екології

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання сторони захисту про звільнення від кримінальної відповідальності і закриття справи.
фото: соцмережі

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього заступника міністра екології та природних ресурсів України Дмитра Мормуля у заволодінні понад 32 млн грн при закупівлі послуг із дистанційного зондування Землі. Він перебуває за кордоном, але відшкодував збитки.

Таке рішення 7 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Захисник Мормуля подав до суду клопотання про звільнення його клієнта від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв'язку із закінченням строків давності.

«(Дмитра Мормуля – ред.), який обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності. Кримінальне провадження за обвинуваченням (Дмитра Мормуля – ред.) у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України, закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу Мормуля і зазначила, що він відшкодував збитки у справі. До цього його оголошували в розшук.

Слідство встановило, що у 2011 році Мінприроди оголосило переможцем у тендері на розробку та впровадження програмного забезпечення для проведення моніторингу навколишнього природного середовища заздалегідь визначену австрійську компанію. Відомство уклало з нею договір на суму 41,15 млн грн.

Однак, переможець не був здатний і взагалі не планував надавати ці послуги. Натомість за допомогою радників тодішнього міністра екології та природних ресурсів залучили низку підрядників, які й стали реальними виконавцями тендеру. За це вони одержали лише близько 20% від суми тендеру. Решту отриманих від міністерства коштів 32,048 млн грн упродовж 2012 року учасники схеми вивели. Гроші перевели на рахунки інших компаній-нерезидентів на підставі фіктивних документів про нібито розроблене програмне забезпечення, яке насправді не розроблялося та не постачалося, а його функціонал виконувався частиною програмного забезпечення, яке було поставлене реальним виконавцями проєкт.

Крім того, повідомлено про підозру двом громадянам Республіки Австрія, яким додатково інкриміновано відмивання легалізацію (коштів) доходів, одержаних злочинним шляхом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: