ВАКС залишив зупиненою справу ексзаступника міністра екології

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив у задоволенні скарги адвоката підозрюваного на рішення детектива НАБУ про призупинення розслідування.
Дмитро Мормуль

Вищий антикорупційний суд залишив зупиненим слідство у справі за підозрою колишнього заступника міністра екології та природних ресурсів України Дмитра Мормуля у заволодінні понад 32 млн грн при закупівлі послуг із дистанційного зондування Землі.

Таке рішення 28 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, детектив НАБУ призупинив розслідування у справі у зв'язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. В постанові зазначено, що 1 лютого НАБУ направлено запит про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Республіки Австрія з метою вручення процесуальних документів двом фігурантам, а саме повідомлень про підозру та повісток про їх виклик до НАБУ.

Адвокат одного з підозрюваних просив скасувати рішення про зупинку слідства, проте суд йому відмовив.

«Відмовити в задоволенні скарги адвоката на постанову старшого детектива НАБУ від 17.02.2023 про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42014000000000181 від 27.03.2014», – ідеться в рішенні.

Раніше НАБУ оголосило в розшук Мормула і пізніше викликало його на допит.

Нагадаємо, 2 лютого НАБУ заочно повідомило про підозру ексзаступнику міністра екології. Слідство встановило, що у 2011 році Мінприроди оголосило переможцем у тендері на розробку та впровадження програмного забезпечення для проведення моніторингу навколишнього природного середовища заздалегідь визначену австрійську компанію. Відомство уклало з нею договір на суму 41,15 млн грн.

Однак, переможець не був здатний і взагалі не планував надавати ці послуги. Натомість за допомогою радників тодішнього міністра екології та природних ресурсів залучили низку підрядників, які й стали реальними виконавцями тендеру. За це вони одержали лише близько 20% від суми тендеру. Решту отриманих від міністерства коштів 32,048 млн грн упродовж 2012 року учасники схеми вивели. Гроші перевели на рахунки інших компаній-нерезидентів на підставі фіктивних документів про нібито розроблене програмне забезпечення, яке насправді не розроблялося та не постачалося, а його функціонал виконувався частиною програмного забезпечення, яке було поставлене реальним виконавцями проєкт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: