Стефанчук розповів, коли в Україні будуть вибори та які законодавчі зміни для них потрібні

Читать на русском
Вибори в Україні будуть після перемоги над росією у війні, запевнив Руслан Стефанчук. Але для їх проведення потрібні будуть зміни до законодавства.
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що парламентські вибори в Україні проводитимуть після перемоги у війні. Але для їх проведення будуть потрібні зміни до законодавства.

Він сказав про це у коментарі LIGA.

Вибори президента України 4 роки потому: як склалася доля кандидатівНа останніх президентських виборах було 39 кандидатів. Чим зараз займаються ті, хто зазнав поразки – на інфографіці.

«Багато міжнародних колег під час спілкування запитують: «Чи думаєте ви про наступні вибори?». Я їм завжди відповідаю: «Ми думаємо про нашу перемогу, а вибори мають бути після нашої перемоги». І тут уже справді потрібні будуть зміни до законодавства», – сказав голова парламенту.

Як пояснив Стефанчук, Конституція України передбачає лише два види виборів – чергові та позачергові. «Післячергових не існує. І ще є ціла низка інших законодавчих неузгоджень. Потрібно зрозуміти, як нам виходити з цієї юридичної плутанини», – додав він.

Щодо проведення будь-яких виборів під час воєнного стану, Стефанчук вважає це небезпечним для країни. «Крім того, без забезпечення участі у виборах військовослужбовців, людей, які виїхали за кордон та знайшли тимчасовий притулок в інших країнах, без забезпечення безпеки виборчого процесу, без інших дрібніших питань – це неможливо», – вважає він.

Раніше, 29 липня, в ефірі телеканалу «Рада» Стефанчук говорив, що «конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає».

При цьому в червневому інтерв'ю він говорив, що вважає найбільш правильним рішенням провести вибори одразу після скасування воєнного стану в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: