Названий можливий наступник фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії

Читать на русском
Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон прагне змінити Урсулу фон дер Ляйєн на посаді голови Єврокомісії.
Комісар Європейського союзу з питань внутрішнього ринку Тьєррі БретонФото: Reuters

Місце Урсули фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії може посісти єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. Він також відповідає за постачання снарядів Україні.

Про це пише видання Politico із посиланням на дипломатичні джерела.

За інформацією видання, Тьєррі Бретон зосередив у своїх руках значну владу в Єврокомісії та робить все можливе для того, «щоб його призначення було неминучим».

Фактично він затверджує всі важливі рішення Євросоюзу. Йдеться про закупівлі вакцин проти Covid-19, а тепер і артилерійських снарядів для України. Також саме він займається наглядом за ринком цифрових послуг у ЄС.

Журналісти вважають, що політик готовий до розширення свого впливу, оскільки його основний суперник у Єврокомісії Маргрете Вестагер розглядає нову роль у керівництві Європейського інвестиційного банку.

Джерело видання в Єврокомісії повідомило, що Бретон налаштований на здобуття високої посади, і це стає все більш очевидним.

Поки що найімовірнішим залишається продовження повноважень фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії у 2024 році. При цьому невизначеність щодо її намірів лише зростає та відкриває можливості для суперників, включаючи Бретона.

Видання зазначає, що бути могутнім у Європейській комісії недостатньо для того, щоб обійняти посаду її голови. Тому Бретону буде необхідна підтримка всіх лідерів у Європі, а також схвалення Європарламенту.

Нагадаємо, в НАТО підтвердили продовження мандату Єнса Столтенберга ще на рік.

У червні Тьєррі Брентон пообіцяв, що ЄС прискорить поставки зброї в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: