Чому не можна відкрити аеропорт для цивільних польотів навіть в Ужгороді – у ЗСУ дали відповідь

Читать на русском
У ЗСУ прокоментували ідею відновити авіапольоти хоча б із аеропорту на заході України – в Ужгороді.
фото UATV

В Україні під час воєнного стану не зможуть відновити польоти цивільної авіації. Російські ракети та дрони летять звідусіль. І навіть в Ужгороді робота аеропорту не буде цілком безпечною.

Про це заявив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону у п'ятницю, 28 липня.

Війна в Україні: які цивільні аеропорти були зруйновані чи пошкоджені під час бойових дійПовністю зруйновано чи пошкоджено під час війни цивільні аеропорти під Києвом, у Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Івано-Франківську, Вінниці, Одесі та інших містах.

За його словами, сьогодні всі аеродроми, які є в Україні (десятки аеродромів різного призначення) є оперативними.

«У нас війна, у нас воєнний стан, і ви бачите, що долітає всюди, в будь-якій точці країни можуть з'явитися ракети, ворожі дрони», – сказав він.

Він зазначив, що Україні не підійде практика Ізраїлю. Адже в Ізраїлі ППО може повністю прикрити всю територію країни, а Україна набагато більша за площею.

Журналіст в ефірі поставив Ігнату питання – чому не можна відкрити для польотів аеропорт в Ужгороді? Адже там злітно-посадкові смуги – на території України, але літаки злітають уже фактично у повітряний простір Словаччини. Можливо, росія не наважиться бити по країні НАТО.

Ігнат зазначив, що теоретично ніщо не завадить росіянам використати свою відому практику: заявити, що на території аеродрому знаходиться «західна техніка» та вдарити по злітно-посадкових смугах аеропорту.

«Звичайно, дуже хочеться, щоб запрацювала авіація, але у нас перекрито повітряний простір над Україною станом на зараз, і гадаю, ще не скоро його відкриють», – сказав він.

При цьому Ігнат додав, що ще є питання страхування: як у воюючій державі страхувати борти і життя громадян, там де літають над головою ракети.

Нагадаємо, раніше у Повітряних силах оцінили ризики поновлення роботи аеропорту «Львів». Також повідомлялося, що Україна планує посилити авіацію ще одним типом літаків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: